Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om spenat
Kan man i ett helt poddavsnitt prata om en endaste gröda? Ja, tydligen. Saras storfavorit spenat har blivit ett samtalsämne i sociala medier och i dagens avsnitt är det spenat som står i fokus.
Det är åttonde avsnittet av Sara Bäckmos och min podcast Två odlare emellan. Antalet nedladdningar ökar för varje vecka och responsen på facebook och instagram vittnar om att vår podd går varm hemma hos många odlare. Så himla kul! Varje vecka publiceras nytt avsnitt och alla avsnitt finns samlade på www.tvaodlareemellan.se.
Under mina år som odlare har jag odlat grönsaker och blommor i massor. Men under några år, när jag studerade i Stockholm, minskade jag ner på grönsaksodlandet. Det var bara örter och tomater i växthuset jag hade tid med. När jag och Theres träffades och vi fick barn var jag åter sugen på att utöka matodlandet. I helgen påpekade Theres att det hon mindes mest av vårt första odlingsår tillsammans faktiskt var spenatodlingen.
För Theres var det en tämligen ny upplevelse att äta färsk spenat. Vi hade den i sallad och på smörgåsen med diverse annat gott. Plötsligt fick denna gröda en helt annan funktion för Theres än spenatstuvningen till den panerade fisken i skolbespisningen.
Ingen av oss är något större fan av just förvälld och tillagad spenat, vilket gör att vår odling av spenat inte kan jämföras med Saras otroliga mängder. Med en stor familj som konsumerar ett halvt kilo spenat i veckan, behövs storodling av dessa bladväxter. Hos oss räcker det med några backar på våren och en pallkrage på hösten. Thats it!
I skrivandet stund kommer vi ändå fram till, jag och Theres, att vi i år ska förvälla spenat, frysa in i påsar för att kunna ta fram till några spenaträtter som vi tycker mycket om. Vi tänker främst på den där otroligt goda lasagnen med spenat, eller den där canelonirätten med riccota och spenat och den indiska panirost rätten palak panir. Så gott det kommer att bli när man tänker efter.
Att använda förvälld spenat som utfyllnad i maträtter är ingenting för familjen Grön. Och så får det helt enkelt vara hos oss. Men att kunna frossa i färska spenatblad under vår och höst är något vi helst inte vill vara utan. Så därför kommer vi fortsätta vinterså spenat och iordningställa sensommarsådder.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar