Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om spenat
Kan man i ett helt poddavsnitt prata om en endaste gröda? Ja, tydligen. Saras storfavorit spenat har blivit ett samtalsämne i sociala medier och i dagens avsnitt är det spenat som står i fokus.
Det är åttonde avsnittet av Sara Bäckmos och min podcast Två odlare emellan. Antalet nedladdningar ökar för varje vecka och responsen på facebook och instagram vittnar om att vår podd går varm hemma hos många odlare. Så himla kul! Varje vecka publiceras nytt avsnitt och alla avsnitt finns samlade på www.tvaodlareemellan.se.
Under mina år som odlare har jag odlat grönsaker och blommor i massor. Men under några år, när jag studerade i Stockholm, minskade jag ner på grönsaksodlandet. Det var bara örter och tomater i växthuset jag hade tid med. När jag och Theres träffades och vi fick barn var jag åter sugen på att utöka matodlandet. I helgen påpekade Theres att det hon mindes mest av vårt första odlingsår tillsammans faktiskt var spenatodlingen.
För Theres var det en tämligen ny upplevelse att äta färsk spenat. Vi hade den i sallad och på smörgåsen med diverse annat gott. Plötsligt fick denna gröda en helt annan funktion för Theres än spenatstuvningen till den panerade fisken i skolbespisningen.
Ingen av oss är något större fan av just förvälld och tillagad spenat, vilket gör att vår odling av spenat inte kan jämföras med Saras otroliga mängder. Med en stor familj som konsumerar ett halvt kilo spenat i veckan, behövs storodling av dessa bladväxter. Hos oss räcker det med några backar på våren och en pallkrage på hösten. Thats it!
I skrivandet stund kommer vi ändå fram till, jag och Theres, att vi i år ska förvälla spenat, frysa in i påsar för att kunna ta fram till några spenaträtter som vi tycker mycket om. Vi tänker främst på den där otroligt goda lasagnen med spenat, eller den där canelonirätten med riccota och spenat och den indiska panirost rätten palak panir. Så gott det kommer att bli när man tänker efter.
Att använda förvälld spenat som utfyllnad i maträtter är ingenting för familjen Grön. Och så får det helt enkelt vara hos oss. Men att kunna frossa i färska spenatblad under vår och höst är något vi helst inte vill vara utan. Så därför kommer vi fortsätta vinterså spenat och iordningställa sensommarsådder.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar