Din varukorg är för närvarande tom!
Plantera om krukväxterna med lera i jorden
Vill man att krukväxterna ska ha det extra bra kan man tillföra lera till dess jord. Det ger jorden både tillskott på mineraler och får jorden att behålla fukten under en längre tid.
I ett samarbete med Hasselfors Garden håller jag på att prova deras nya koncept Jordkompisar. I deras nya sortiment finns småsäckar med jordförbättrande material. Ett av materialen är lera och i det här inlägget kommer jag berätta hur jag använder lera i jorden till krukväxter.
I just det här fallet komponerar jag en lerberikad jord till våra malvor. Våra klockmalvor är ca 10 år gamla och behöver planteras om varje år för att trivas. Har du andra krukväxter som du vill skämma bort lite extra fungerar förfarandet med lera i jorden precis lika bra. Undvik dock orkidéer, kaktusar eftersom de inte trivs i lera.

Så skapar du en bra inomhusjord för kruka
Som du kan se på klockmalvans stora jordklump, är jorden till stora delar genomkorsad av rötter. En krukväxt som malva mår bra av att planteras om ca två gånger per år. Ca 2 månader efter en omplantering brukar man märka att man behöver vattna oftare då jorden i krukan förlorar sina bästa fukthållande egenskaper och torkar ut snabbare än tidigare.
Varje gång jag planterar om våra malvor tar jag bort så mycket torr jord som möjligt samt en hel del rötter. Jag ser också till att tillföra en matsked gödsel vid varje omplantering. Det fungerar både med pelletterad hönsgödsel eller gödsel för köksträdgården. För att skapa en jord som inte förlorar sina fukthållande egenskaper lika snabbt som ren torvjord tillsätter jag lera till malvornas jord och blandar runt leran, jorden och gödslet i en skål bredvid. Jag ser till att grunda krukan där malvan ska växa med ca 5 – 10 cm av jordblandningen, därefter sätter jag ner malvan och pillar ner jorden runtikring rotklumpen. Var noga med att du inte planterar ner malvan för djupt, den ska vara i samma nivå med jorden som den var i innan. När du fyllt på med jordblandningen nästan upp till kanten är det dags att vattna igenom krukan.
Lera i krukjord
Många av våra krukväxter vi lever med inomhus bor allt som oftast i någon slags torvbaserad planteringsjord. Har växterna tur kommer de till en människa som pysslar om dem och byter jorden i deras krukor lite då och då. Det brukar de flesta växter trivas med. Torvbaserad jord passar prefekt till de flesta växter men kan med tiden bli ganska torr och även lida brist på näring och mineraler. För att skapa en jord som håller fukten bättre än den rena torvjorden tillsätter vi en fjärdedel lera till torvjorden. Leran ger också ett värdefullt mineraltillskott. Lera tillsammans med en välbalanserad torvbaserad planteringsjord samt lite gödsel ger växterna en god grund för att leva länge och väl.

Sticklingar från malva
Vid varje omplantering av malvorna ser jag till att klippa ner dem så att de inte blir för höga och gängliga. Malvorna klarar en relativt hård nedklippning och oftast är det långa finna skott med blommor på som behöver klippas av. Det kan tyckas olustigt och tråkigt att behöva klippa en växt mitt i en blomning men det är verkligen igen fara. Det kommer fler blommor. När du klippt de långa skotten med eller utan blommor tar du bort de flesta blad utom de översta 2-6 bladen och klipper av skotten så att de blir ca 15- 30 cm höga. Sätt därefter ner dem i en vas med vatten. Vill det sig väl utvecklar sticklingarna rötter inom en månad och du kan njuta av nya plantor. I vilken jord de trivs i vet du ju redan.
Lera
Hasselfors lera är ren lera i granulerad form , som små klumpar. Lera är ett mineralrik material och binder och håller fukten bra i jordar där den tillsätts. Ren lera är tung och svår att odla i men som en del i en jord är dess egenskaper verkligen ett tillskott. I princip all jord som innehåller organiskt material tjänar på att få ett tillskott av lera. När man har en viss del lera i sin jord kan man vara säker på att växterna inte kommer lida av mineralbrist samt att fukten stannar kvar lite längre.
Johannes Wätterbäck
Hasselfors Gardens Lera som presenteras i detta inlägg
finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar