Din varukorg är för närvarande tom!
Örtsalt på tork
Vi skördar fortfarande örter och bygger upp vårt lager av vårt eget örtsalt. I år har det blivit ca 3 kg salt på varierade örter. Jag har experimenterat med att använda både havssalt samt det rosa himalyasaltet, hälften av vardera. Då blir saltet inte lika ettersalt. Att ta vara på sina örter på det här sättet tycker jag är fantastiskt. Hela årets smaker och dofter görs tillgängliga under årets alla månader.
Det stämmer, vi gör ett blött salt genom att mala färska örter och salt i en mixer. Sedan torkas det långsamt på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Då och då går vi förbi våra plåtar som står ovanpå skänken och på bokhyllan och vänder varsamt på saltet. Då kan luften komma åt och torka från alla håll och kanter. Ibland, när vi har mycket lök i saltet, behöver vi torka det i ugnen på 50 grader och med luckan på glänt. Ibland kan ett salt som är mycket fuktigt, behöva torkas i en sådan där eltork i flera våningar. När saltet har torkat maler vi det en gång till i vår mixer. Sedan förvarar vi saltet i glasburkar med tätslutande lock. Vi gillar att använda vårt salt i saltkvarnar så att vi kan finmala det precis innan det landar på den mat vi äter.
Vi använder de örter vi har och gör saltet vid flera olika tillfällen. Ibland är det olika slags rena salt, då vi bara använder en ört eller grönsak och ibland blandar vi allt. När vi malt rena salt blandar vi oftast till ett generellt salt som vi tror kommer fungera till det mesta vi gör. Men vi lämnar också kvar olika slags rena salt i småburkar för särskilda tillfällen. I år har vi ett dragonsalt, ett dillsalt och ett vitlökssalt som vi tror att vi kommer använda till särskilda rätter och smörgåsar.
Vilka örter?
De här örterna har vi använt till våra örtsalt i år: Rosmarin, timjan, vinterkyndel, basilika, libbsticka, persilja, topplök, piplök, gräslök, Kinesisk gräslök, roselleriblast, rucola, mejram, dragon, salvia, mynta och säkert några sorter som jag glömt.
vill du veta mer ingående hur vi gör vårt örtsalt, kolla in detta inlägg: Göra eget örtsalt.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar