Din varukorg är för närvarande tom!
Örtolja

Fånga sommaren på flaska! Med färska örter och vitlök kan du enkelt göra en aromatisk örtolja som ger smak åt allt från sallader och bröd till mustiga grytor. Perfekt att göra nu när kryddlandet dignar – innan frosten tar de sista bladen.
Använd det du har i landet eller på balkongen till örtoljan – i vårt fall blev det en blandning av sommarkyndel, vinterkyndel, timjan, ruccola och vitlök som först frästes gyllenbrun i lite olja.
Ingredienser
- 0,5 l kallpressad olja
- 200-300g färska örter
- eventuellt lite lök- eller vitlökshack
Gör så här: Börja med att ansa örterna och plocka bort de grövsta, vedartade kvistarna. Koka upp en stor kastrull med vatten och förväll örterna snabbt, ungefär en minut. Detta moment är viktigt för att inga bakterier ska följa med ner i oljan. Lyft upp kryddorna, låt dem rinna av i ett durkslag och torka sedan på kökshandduk. Hacka sedan ner örterna i en skål.
Häll över nästan en halvliter olja och stavmixa länge – fem till tio minuter tills blandningen känns riktigt fin. Om du vill ha lök- eller vitlökssmak på oljan behöver du fräsa hacket i ungefär en halv deciliter olja tills den blir gyllene. När det svalnat kan det blandas med örtblandningen i en silduk. Låt oljan droppa igenom i några timmar eller tills du märker att inget mer rinner ut. Kvar får du en intensiv, doftande örtolja som kan smaksätta nästan vad som helst.
Egen örtolja brukar hålla sig bra i kylskåp i någon vecka.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar