Din varukorg är för närvarande tom!
Odlarhelg på Färna Herrgård
Nu är det äntligen dags att presentera vårens odlingshelger på Färna Herrgård, Skinnskatteberg. Kombinationen av fantastisk mat, avkopplande SPA och odling har visat sig vara en lyckoträff. Så pass att vi nu har två alternativ att presentera för er.
Odlingskurs 1 – Konsten att odla
8-9 februari 2020, kurskod Färna1
Välkommen till en helg som kommer leva kvar i ditt minne länge. Här kommer du få en massa odlingsinspiration, njuta av god mat, avslappning i relaxen och lära känna andra odlingssugna. Kursen vänder sig till både dig som är nybörjarodlare och till dig som odlat grönsaker i några år och vill få en riktig odlingsboost.
Kursens innehåll
- jord och gödsel, kompostering/bokashi och ljus
- olika odlingsplatser: inomhus, uteplats, växthus, friland, pallkragar mm
- genomgång av olika grönsaker, såtider, näringsbehov, skörd och lagring
- problemlösning i trädgården
Teoretiska moment kommer att varvas med praktiska inslag som tex frösådd av grönsaker och sommarblommor, omplantering av olika växter till din odling och egen planering över årets olika göromål i odlingen.
Pris: 4375 sek inkl moms. I priset ingår fika, lunch, tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs med Farbror Grön. Info om bokning finns längre ner i inlägget.
”Tack för ert personliga framförande och tydliga engagemang.
Det ska bli en fröjd att odla detta år!”
Odlingskurs 2 – Få odlingen till en ny nivå
7- 8 mars 2020, kurskod: Färna2
Välkommen till en oförglömlig odlingshelg. Här kommer du få en massa odlingsinspiration, njuta av god mat, avslappning i relaxen och umgås med andra odlingstokiga. Kursen vänder sig till både dig som gått vår första kurs och till dig som odlat grönsaker under flera säsonger och vill lära dig mer på detaljnivå.
Kursens innehåll:
- fördjupad kunskap om jord, gödsel, biokol, kompostering / bokashi, täckodling
- spännande och lite komplicerade ätbara växter
- skörda, lagra laga – tips och recept
- odla för eget frö
- skadedjursbekämpning och växtsjukdomar
- utnyttja ytor och platser i trädgården
Teoretiska moment kommer att varvas med praktiska inslag som tex sådd och omplantering av olika växter till din odling, tröska frön och göra eget bokashi-kli. Ta gärna med dig en skiss över din odling/ köksträdgård.
Pris: 4375 sek inkl moms. I priset ingår fika, lunch, tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs med Farbror Grön. Info om bokning finns längre ner i inlägget.
”Kursen var jättetrevlig. Det sociala hänget var minst lika bra som själva kursen. Diskussionerna i poolen och kring matborden kommer att leva länge i minnet.”
Bokning i två steg
Bokning till kurserna sker i två steg:
- Betala anmälningsavgiften på 1000 kr som sätt in på bankgiro 149-5811. Ange kurskod Färna1 eller Färna2 och skriv för- och efternamn på den som ska gå kursen. Senast 30 dagar innan kursstart bör resterande 3375 kr vara inbetalt till samma bankgiro-nummer. Det går också bra att betala hela beloppet vid anmälningstillfället.
- Fyll i bokningformuläret nedan.
När anmälningsavgiften kommit in och anmälningsformuläret är ifyllt får du ett bekräftande mail att du är antagen till kursen. Vi skickar mailet manuellt så det kan dröja någon dag.
Anmälan är bindande och anmälningsavgiften betalas inte tillbaka om avbokning sker. Resterande belopp betalas tillbaka om kursen avbokas 30 dagar innan kursstart eller vid uppvisande av läkarintyg.
För övriga frågor om kurserna eller bokningen , maila johannes@farbrorgron.se . Om du vill ge denna odlingskurs som present kan vi ordna med en presentkortsliknande bild att skriva ut. Maila iså fall, så skickar vi den efter att bokningen är gjord.





Så här ser kursdagarna ut
Lördag
10.00 Välkomstfika
10.30 Introduktion och föreläsning
12.00 Afternoon tea med soppa och goda snittar
13.00 Workshop/föreläsning
14.30 Eftermiddagsfika
15.00 Workshop/föreläsning
16.00 Workshopen avslutas och därefter är det egen tid för SPA och relax
19.00 Tre rätters middag i Herrgården (ev alkoholhaltig dryck betalas separat)
Söndag
7.00-9.00 Frukostbuffé i Herrgårdsbyggnaden + utcheckning
9.00 Workshop/föreläsning
10.30 Förmiddagskaffe
11:00 Föreläsning och meditationspass.
13.00 Kursen avslutas med kaffe och smörgås
Välkommen till Färna Herrgård och en spännande odlarhelg
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odlarhelg på Färna Herrgård”
Hej, undrad om det är någon som av era deltagare som idag driver ett lönsamt bolag grundat på farbror Gröns kunskap?
Oj, vilken annorlunda fråga. Hur kommer det sig att den dök upp i ditt huvud? Hur definierar du lönsamt?
/ Johannes
Lämna ett svar