Din varukorg är för närvarande tom!
Odlarhelg på Färna Herrgård
Nu är det äntligen dags att presentera vårens odlingshelger på Färna Herrgård, Skinnskatteberg. Kombinationen av fantastisk mat, avkopplande SPA och odling har visat sig vara en lyckoträff. Så pass att vi nu har två alternativ att presentera för er.
Odlingskurs 1 – Konsten att odla
8-9 februari 2020, kurskod Färna1
Välkommen till en helg som kommer leva kvar i ditt minne länge. Här kommer du få en massa odlingsinspiration, njuta av god mat, avslappning i relaxen och lära känna andra odlingssugna. Kursen vänder sig till både dig som är nybörjarodlare och till dig som odlat grönsaker i några år och vill få en riktig odlingsboost.
Kursens innehåll
- jord och gödsel, kompostering/bokashi och ljus
- olika odlingsplatser: inomhus, uteplats, växthus, friland, pallkragar mm
- genomgång av olika grönsaker, såtider, näringsbehov, skörd och lagring
- problemlösning i trädgården
Teoretiska moment kommer att varvas med praktiska inslag som tex frösådd av grönsaker och sommarblommor, omplantering av olika växter till din odling och egen planering över årets olika göromål i odlingen.
Pris: 4375 sek inkl moms. I priset ingår fika, lunch, tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs med Farbror Grön. Info om bokning finns längre ner i inlägget.
”Tack för ert personliga framförande och tydliga engagemang.
Det ska bli en fröjd att odla detta år!”
Odlingskurs 2 – Få odlingen till en ny nivå
7- 8 mars 2020, kurskod: Färna2
Välkommen till en oförglömlig odlingshelg. Här kommer du få en massa odlingsinspiration, njuta av god mat, avslappning i relaxen och umgås med andra odlingstokiga. Kursen vänder sig till både dig som gått vår första kurs och till dig som odlat grönsaker under flera säsonger och vill lära dig mer på detaljnivå.
Kursens innehåll:
- fördjupad kunskap om jord, gödsel, biokol, kompostering / bokashi, täckodling
- spännande och lite komplicerade ätbara växter
- skörda, lagra laga – tips och recept
- odla för eget frö
- skadedjursbekämpning och växtsjukdomar
- utnyttja ytor och platser i trädgården
Teoretiska moment kommer att varvas med praktiska inslag som tex sådd och omplantering av olika växter till din odling, tröska frön och göra eget bokashi-kli. Ta gärna med dig en skiss över din odling/ köksträdgård.
Pris: 4375 sek inkl moms. I priset ingår fika, lunch, tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs med Farbror Grön. Info om bokning finns längre ner i inlägget.
”Kursen var jättetrevlig. Det sociala hänget var minst lika bra som själva kursen. Diskussionerna i poolen och kring matborden kommer att leva länge i minnet.”
Bokning i två steg
Bokning till kurserna sker i två steg:
- Betala anmälningsavgiften på 1000 kr som sätt in på bankgiro 149-5811. Ange kurskod Färna1 eller Färna2 och skriv för- och efternamn på den som ska gå kursen. Senast 30 dagar innan kursstart bör resterande 3375 kr vara inbetalt till samma bankgiro-nummer. Det går också bra att betala hela beloppet vid anmälningstillfället.
- Fyll i bokningformuläret nedan.
När anmälningsavgiften kommit in och anmälningsformuläret är ifyllt får du ett bekräftande mail att du är antagen till kursen. Vi skickar mailet manuellt så det kan dröja någon dag.
Anmälan är bindande och anmälningsavgiften betalas inte tillbaka om avbokning sker. Resterande belopp betalas tillbaka om kursen avbokas 30 dagar innan kursstart eller vid uppvisande av läkarintyg.
För övriga frågor om kurserna eller bokningen , maila johannes@farbrorgron.se . Om du vill ge denna odlingskurs som present kan vi ordna med en presentkortsliknande bild att skriva ut. Maila iså fall, så skickar vi den efter att bokningen är gjord.





Så här ser kursdagarna ut
Lördag
10.00 Välkomstfika
10.30 Introduktion och föreläsning
12.00 Afternoon tea med soppa och goda snittar
13.00 Workshop/föreläsning
14.30 Eftermiddagsfika
15.00 Workshop/föreläsning
16.00 Workshopen avslutas och därefter är det egen tid för SPA och relax
19.00 Tre rätters middag i Herrgården (ev alkoholhaltig dryck betalas separat)
Söndag
7.00-9.00 Frukostbuffé i Herrgårdsbyggnaden + utcheckning
9.00 Workshop/föreläsning
10.30 Förmiddagskaffe
11:00 Föreläsning och meditationspass.
13.00 Kursen avslutas med kaffe och smörgås
Välkommen till Färna Herrgård och en spännande odlarhelg
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odlarhelg på Färna Herrgård”
Hej, undrad om det är någon som av era deltagare som idag driver ett lönsamt bolag grundat på farbror Gröns kunskap?
Oj, vilken annorlunda fråga. Hur kommer det sig att den dök upp i ditt huvud? Hur definierar du lönsamt?
/ Johannes
Lämna ett svar