Odla tulpan i konservburkar

Jag förlorade min karaktär bland lökarna.

Kan man ha för många tulpanlökar? Nej! Så länge det går att komma ner i jorden och det finns platser ( inkl ny mark att bryta) kan man inte ha för många. Jag klev in på granngården i Västerås i onsdags och alla lökar inkl vitlökar gick för 10 kr styck tom bigpack (förpackningarna). Jag gick bärsärk bland korgar och lådor men köpte långt ifrån allt. Det finns jättemycket kvar! Känslan att glida ut från butiken med en tung kasse med tulpaner för 250 kr är riktigt fin.

Jag älskar tulpaner och har gjort ända sedan jag tog mina första steg och rev ner dem från vaserna från borden när jag var liten. De har ju sådan härlig form och härligt gnisslande blad och vackra blommor i de mest ljuvliga former och färger. Jag har en förkärlek för vita, rosa, aprikos, papegoj, botaniska och röda tulpaner. Förlåt, det var många! Jag inser det nu, jag älskar dem alla. Det är något speciellt med vårblommor, de kommer så där som en skänk från ovan i det gråa och trista efter våra oftast blöta vintrar. Som rent liv som spirar ur det murriga och skitiga. Så välbehövligt för oss här uppe i Skandinavien, det är som att vi får ett par veckor extra vår, som en vacker markör som vittnar om vart vi är på väg trots blöta och kalla bakslag.

Att arbeta i en trädgård som blomstrar är som balsam för själen. Den här rabatten är vid en av våra bilparkeringar i tillsammansodlingen, här odlar vi blåbär och tulpaner. Förstår ni vad härligt att öppna bildörren och komma hem när det ser ut så här! Blommor har alltid varit lika viktigt för mig som grönsakerna, kanske viktigare på  många ett sätt. Vi odlar ju blommor oftast för dess skönhet och inte för att äta dem. Är inte det vackert? Att odla något för dess skönhet och där lönen för mödan inte är att fylla magen utan skänka glädje till våra sinnen. Där började odlingsmagin i mig, i mötet med blommorna och som ni vet är jag ju totalt förlorad i ett förgrönskat liv numera.


Papegojtulpaner med dess invecklade och fransiga blommor är nästan lite väl spektakulära kan man tycka. Är du konservativ och vill att blommor ska se ut som blommor är dessa inget för dig. Men gillar du att förvånas och fascineras är de ett läckert inslag i rabatt såväl i kanten av en pallkrage med tex vitlök eller mancèsallat.

Låga röda tulpaner får mig att smälla av och dessa och liknande sorter brukar dyka upp i offentliga planteringar här och där. Den här sorten med lila markeringar på bladen blir därför pga markeringarna dubbelt så snygg tycker jag. Jag sätter aldrig tulpaner i raka rader eller här och där utan försöker sätta dem i grupper, då blir det som allra vackrast och de förstärker varandra i sin skönhet.

Aprikosa tulpaner är bara så snygga och med den gula biburen som bakgrund harmonierar de särskilt bra. Ut med er och leta lökar till extrapris! Så änge ni kan gräva kan ni plantera lökar! Våren kan blomstra mer än ni tänkt er och när ni står där och blickar ut i blomsterprakten i april maj kommer ni känna er så nöjda och jag lovar er, ni ångrar inte kalla händer och leriga stövlar i december. Där och då kommer ni ge er en klapp på axeln över att ni tog er i kragen under vintern och skapade denna blomstrande rikedom.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *