Din varukorg är för närvarande tom!
Odla till det egna julbordet

Odla till det egna julbordet: Förr i tiden var julen en tid då man plockade fram sina lagrade och sparade matvaror för att kunna njuta av en härlig julmat tillsammans. Mycket av det som hade sparats, var kanske tänkt just för julen.
Nuförtiden är det nog mer vanligt att man tar sig till matbutiken och köper det man vill ha på sin julbuffé. En del människor kanske köper färdiga anrättningar att bara ställa fram på julbordet, medan andra gör rätterna själva, men ändå av inköpta ingredienser. Alla gör såklart som de vill, men vi tycker det är roligt och extra lyxigt att spara och lagra det vi själva odlat eller plockat för att kunna ta fram på julen. Lite av en sport har det nästan blivit för oss.

För att kunna ordna ett julbord på mestadels egna grödor behöver man planera ganska långt innan vad det är man behöver. Att börja planera för årets jul är för sent nu, såvida man inte har ett härligt skafferi fyllt av egenodlat i färsk eller lagrad form. Då är det bara att börja med sin planering utifrån det man har att tillgå.
Hur som helst är det en bra tid nu att börja tänka kring ett kommande julbord med egenodlade ingredienser. Tänk efter vad du brukar tycka om på julbordet som innehåller grönsaker du skulle kunna odla själv. När du sedan ska köpa frön behöver du ha med dina planerade julbordsingredienser i tankarna.
Odlarlista till Farbror Gröns Julbord
Potatissallad – potatis, purjolök/rödlök, inlagd gurka, dill, äpple
Picklade grönsaker – morot, brysselkål, brysselkål, broccoli, blomkål, fänkål
Fänkålssallad – fänkål, äpple
Rotfruktsgratäng – potatis, palsternacka, morot, lök, vitlök, timjan
Grönkålspaj – grönkål, lök, vitlök
Rödkål – rödkål, rödlök, vinbärssaft
Broccolisallad – broccoli, rödlök
Brysselkålssallad – brysselkål, lingon
Rödbetssallad – rödbetor, lök, vinäger, pepparrot
Coleslaw med blomkål – blomkål
Dekoration – grönkål, rosettkålsblad









Hur brukar vi tänka och planera?
Vi äter mestadels vegetariskt och tycker givetvis det är viktigt med ett flertal grönsaksbaserade rätter och tillbehör. Först bestämmer vi oss för vad vi vill kunna njuta av på julbordet kommande år. Därefter införskaffar vi frön till detta. Det blir som en liten sido-planering till allt annat vi vill odla som inte hör till julbordet. Under säsongens skördande ser vi till att alltid spara och lagra grödor så att det ska finns kvar ända till julen. Om det handlar om inläggningar som t ex med gurkan till potatissalladen, eller rödbetan till rödbetssalladen, gör vi inläggningen redan efter skörden.
Varje år framåt december brukar vi ha mer grödor kvar än vad som planerats till just julbordet. Då kommer vi alltid på nya anrättningar som vi vill göra. En ny slags sallad, något substitut för köttbullar eller kanske en slags vegetarisk paté.
Kika gärna in i vårt: Receptgalleri
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar