Odla till det egna julbordet: Förr i tiden var julen en tid då man plockade fram sina lagrade och sparade matvaror för att kunna njuta av en härlig julmat tillsammans. Mycket av det som hade sparats, var kanske tänkt just för julen.
Nuförtiden är det nog mer vanligt att man tar sig till matbutiken och köper det man vill ha på sin julbuffé. En del människor kanske köper färdiga anrättningar att bara ställa fram på julbordet, medan andra gör rätterna själva, men ändå av inköpta ingredienser. Alla gör såklart som de vill, men vi tycker det är roligt och extra lyxigt att spara och lagra det vi själva odlat eller plockat för att kunna ta fram på julen. Lite av en sport har det nästan blivit för oss.
För att kunna ordna ett julbord på mestadels egna grödor behöver man planera ganska långt innan vad det är man behöver. Att börja planera för årets jul är för sent nu, såvida man inte har ett härligt skafferi fyllt av egenodlat i färsk eller lagrad form. Då är det bara att börja med sin planering utifrån det man har att tillgå.
Hur som helst är det en bra tid nu att börja tänka kring ett kommande julbord med egenodlade ingredienser. Tänk efter vad du brukar tycka om på julbordet som innehåller grönsaker du skulle kunna odla själv. När du sedan ska köpa frön behöver du ha med dina planerade julbordsingredienser i tankarna.
Odlarlista till Farbror Gröns Julbord
Potatissallad – potatis, purjolök/rödlök, inlagd gurka, dill, äpple
Picklade grönsaker – morot, brysselkål, brysselkål, broccoli, blomkål, fänkål
Fänkålssallad – fänkål, äpple
Rotfruktsgratäng – potatis, palsternacka, morot, lök, vitlök, timjan
Grönkålspaj – grönkål, lök, vitlök
Rödkål – rödkål, rödlök, vinbärssaft
Broccolisallad – broccoli, rödlök
Brysselkålssallad – brysselkål, lingon
Rödbetssallad – rödbetor, lök, vinäger, pepparrot
Coleslaw med blomkål – blomkål
Dekoration – grönkål, rosettkålsblad
Hur brukar vi tänka och planera?
Vi äter mestadels vegetariskt och tycker givetvis det är viktigt med ett flertal grönsaksbaserade rätter och tillbehör. Först bestämmer vi oss för vad vi vill kunna njuta av på julbordet kommande år. Därefter införskaffar vi frön till detta. Det blir som en liten sido-planering till allt annat vi vill odla som inte hör till julbordet. Under säsongens skördande ser vi till att alltid spara och lagra grödor så att det ska finns kvar ända till julen. Om det handlar om inläggningar som t ex med gurkan till potatissalladen, eller rödbetan till rödbetssalladen, gör vi inläggningen redan efter skörden.
Varje år framåt december brukar vi ha mer grödor kvar än vad som planerats till just julbordet. Då kommer vi alltid på nya anrättningar som vi vill göra. En ny slags sallad, något substitut för köttbullar eller kanske en slags vegetarisk paté.
Kika gärna in i vårt: Receptgalleri
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar