Odla steg för steg – gulbeta

En av favoriterna bland rotfrukter är gulbeta. Den har rödbetans smak, men färgar inte av sig på samma sätt som kusinen rödbeta. Här berättar vi hur vi odlar gulbetor.

I min barndom åt vi enbart inlagda rödbetor. Ingen annan beta serverades. De röda betorna var köpta och så där vågigt skurna. Min familj: mamma, pappa min storasyster och jag åt dessa rödbetsskivor till pyttipanna, isterband och även till kalopsen. I mitt album från småbarnsåren har min mamma skrivit att jag äter det mesta om det är rödbetor till. Inlagda rödbetor var länge en favorit, det minns jag tydligt. Men sedan kom en period då jag tröttnade på den där ättikssmaken och burkarna med de inlagda rödbetorna behövde inte köpas i lika stor omfattning längre. 

Jag tror det var först i vuxen ålder jag åt tillagade rödbetor för första gången. Då hade de nog blivit ugnsbakade också med fårost. Det var verkligen någonting helt annat än de räfflade skivorna i ättikslag. 

Vår första odling

Johannes och min första riktiga odlingssäsong tillsammans var för ungefär 10 år sedan. Då odlade vi grönsaker tillsammans med en annan familj på ett friland. Det blev mycket rödbetor den hösten och anrättningar med rödbetsbas blev många. Året därpå provade vi att odla gulbeta. Den odlas ju på precis samma sätt som rödbetor. Vilken grej! Gulbetan kan användas på precis samma sätt som rödbetan, men den har den fina förmågan att inte färga av sig. Ibland har den där färgen av rödbetan gjort att jag undvikit att ge mig på att använda den i maten. Det är ju så jobbigt att få missfärgade skärbrädor, rödbetsfläckar på kläderna eller att all annan mat färgas rödrosa. Gulbetan känns i detta avseende som en önskedröm.

Odla gulbeta – hur går den till?

Vi har märkt att de flesta betfrön, rödbeta, gulbeta, polkabeta mm, inte tål att sås under vintern. Flera vintersåddsförsök har gjort att vi inte räknar betor till några vintersåddsgrödor. Det vi märkt är att betor som vi vintersått i större utsträckning går upp i blom än betor sådda senare på våren. Bättre har det alltså gått för oss när vi sår dem utomhus när vintern övergått till vår och den allra kallaste perioden har passerat, dvs i april. Vi tycker att vi får de allra finaste betorna om vi sår på våren, men man kan också så senare, ja ända fram till juni juli. Sommarsådda gulbetor brukar inte bli lika stora som vårsådda, så vill man ha bjässar att skörda är det bäst att så under våren.

Direktsådd eller förkultivera?

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *