Din varukorg är för närvarande tom!
Odla perenna ätbara växter

När man tänker efter så finns det väl ingenting som är så genialiskt som att odla grönsaker, frukter och bär som återkommer varje år på samma plats och ger skörd efter skörd. Särskilt bra är dessa grödor om man inte har så mycket tid för en odling men ändå vill kunna njuta av egenodlat. Har man en odling långt från hemmet är det verkligen idealiskt att odla perenna växter.
Begreppet perenn betyder att en växt är flerårig och bara vilar sig under vintern för att därefter skjuta nya skott. Vanligt är annars att odla ettåriga växter och tvååriga, dvs annueller och bienner. Exempel på annuell är sallat, spenat och dill och några av köksträdgårdens bienner är bla kål, persilja och de flesta rotfrukterna.

Det finns ett stort utbud av perenner på plantskolor och handelsträdgårdar. Att införskaffa sig färdiga plantor som man kan planterar varhelst man vill ha dem, är nog det enklaste sättet om man vill ha en ätbar trädgård snabbt och utan någon större ansträngning.
Vill man vara något mer genuin, driver man upp sina plantor själv och köper sina frön i butik eller beställer på nätet. Vid vårt lantställe försöker vi varje år utöka vårt bestånd av perenna växter.

Dessa finns i nuläget i vår skogsträdgård:
Så fort jag och Johannes är lediga tillsammans åker vi till vårt lantställe. Vi är oftast där i flera dagar i streck, men med några veckors mellanrum i bland. Det är viktigt för oss att det vi odlar klarar sig utan vattning under lång tid. Alla våra fleråriga grönsaker klarar sig på enbart regnvattnet och är alltid fina och frodiga när vi anländer till trädgården. Men någon gång ibland skadar det inte att ge dem extravatten

Vi tycker att perenna växter blir allra bäst om de planteras på friland eller i botten-lösa odlingslådor som har kontakt med marken. Då kan deras rötter finna fukt på egen hand, långt ner i marken. Är de planterade i kruka behövs vattning för att de inte ska torka ut och dessutom brukar de behöva skyddas under vintern för att inte jorden i krukan ska frystorka.
Vi brukar vattna övriga köksträdgården med gödselvatten några gånger per säsong och då brukar perennerna också få en skvätt. Vi har ganska mager jord och därför brukar vi se till att jorden berikas med kompost och gödsel med jämna mellanrum.
/Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
- Gör din egen buljong på dina resterMånga gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör din egen buljong på dina rester
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Odla perenna ätbara växter”
Funkia -ätbar? Vad gör man av den?
Lämna ett svar