Din varukorg är för närvarande tom!
Odla på tung lerjord
Hur ska man kunna få goda odlingsresultat när matjorden består av stora hårda lerkockor? Ja, det händer lite då och då att vi får frågor kring leriga jordar.
Vår mesta odlingserfarenhet består av odling i sandjord, anläggningsjord eller påsjord. Vi har under lång tid funnit sätt att få jorden att bli näringsrik, behålla vatten och hålla god struktur.
När det gäller odling i lerjord, har vi inte lika lång erfarenhet. Men under några år i slutet av 1990-talet och i slutet av några år runt 2010 har vi haft tillgång till ett friland med lerjord att odla på. På många sätt är ett friland med lerblandad jord allt man kan önska sig. Lerjord innehåller rikligt med mineraler som ger gott om mineraler till odlingen och dessutom håller lerjord fukt ganska bra. Hos många odlare blir dock leran väldigt hård och omedgörlig och skapar ibland vattenansamlingar. Grönsaker trivs då inte särskilt bra. Odlare brukar klaga på sin lerjord och önskar sig ofta någon mirakelmetod
för att få jorden så lättbearbetad som möjligt.
Hur skulle Farbror Grön göra?
Att gräva i en stenhård lerjord kan lätt bli till ett evighetsprojekt. Istället för att försöka gräva, luckra och blanda ut befintlig jord med tex hästgödsel år efter år, skulle vi bygga på höjden. Att ha en mineralrik lerjord som botten i en odling är verkligen en tillgång. Då kan rötter suga upp viktiga näringsämnen därifrån och vi kommer veta att jorden hålls mer fuktig med lera i marken, än med sand.
Jobbet med att ordna till det tunga och hårda lerlandet skulle påbörjas på höstkanten. Ovanpå den befintliga lerjorden skulle vi börja med att lägga wellpapp. Detta, för att kväva eventuellt ogräs. Wellpappen förmultnar relativt snabbt. Därefter skulle vi lägga allehanda trädgårdsrens från övrig trädgård. Löv, blast från gurk- och ärtväxter, ogräsrens, ensilage, fallfrukt, ja allt möjligt organiskt material. Vi skulle undvika matrester, såvida de inte var fermenterade enligt bokashimetoden. Om vi skulle vilja kunna odla nästkommande vår, skulle vi fylla på med både häst- eller kogödsel och även jord. En bra jord skulle kunna vara någon typ av jord anpassad för köksträdgård som köps i lösvikt på handelsträdgårdar. Det funkar också bra att beställa stora mängder jord direkt från ett jordföretag. Då kommer en lastbil och tippar jorden i ens trädgård.
För att kunna odla utan att behöva komma åt leran, behöver vi rikligt med material så att bädden får en höjd på ca 20-30 centimeter. Annars kan det bli svårt att odla olika typer av rotfrukter. Med tiden kommer bädden att sjuka ihop. Det kommer därför bli viktigt för oss att fylla på med organiskt material varje höst och vår och under säsongen arbeta med täckodling.
När våren kommer och vi vill kunna börja så eller plantera ut, skulle förmodligen jorden vara ganska odlingsklar.
Ett varningens ord!
Vi har min farfars gamla jordfräs som vi använt vid några tillfällen. Resultatet har varit mycket kortsiktigt. Med en jordfräs slår man sönder jordkockorna och luftar jorden något. Samtidigt som man tänker att jorden genom jordfräsen nu kommer att bli finfin, dödar man mycket av mikrolivet i sin jord. Men en jord utan nedbrytare blir jorden ganska död, torr och tråkigt.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Odla på tung lerjord”
En nackdel med er metod är att leran i botten ändå kan komma att leva sitt eget liv, t ex att det samlas vatten i det lagret när man vattnar, och som blir liggande kvar.
Vi har prövat den här metoden, och andra också. Jag har nyligen gjort ett jordgubbsland på ovan beskrivna sätt och tror det blir bra. Men till grönsaksland tycker jag det funkar bättre att gräva i leran, tillföra malda pinnar, löv och allt annat och blanda, blanda. Höstgrävz. Och köpa lite påstod för direksådderna, om strukturen är grov. En kvarn för att mala grenar och pinnar till hanterbart material har varit vår väg.Håller med höstgrönsaker o lägg ner organiskt material. Frosten spränger kokorna . Jorden blir bättre år för år . Skall du täckodla o har 200 m 2. Då behöver du mängder av material
Då behöver man mycket 🙂
När vi flyttade ut på landet fanns här inte ett enda trädgårdsland. Vi fick ett par halvmultna rundbalar halm av en fårfamilj. De rullades ut i tre lager. På våren sådde vi i små jordgropar. Fungerade utmärkt!
Vad roligt att höra 🙂
Lämna ett svar