Odla kallt – vinterså savoykål

Många kålväxter blir superfina om de vintersås. Hos oss odlar vi inte savoykål varje år, men när vi gör det är det vintersådd som gäller. Plantorna blir så fina. Och du, skulle du läsa det här i mars och april, det är inte försent, ut och så med dig.

Savoykålen är en av de vackraste huvudkålsvarianter som vi odlar. De stora bladen är runda och fina och strukturen på bladen är fascinerande vacker. Känslan att skörda det första huvudet är närmas obskrivbar och likaså att skörda det sista. Ibland låter vi några huvuden står kvar i odlingen ända till nästkommande vår. Jo, det är sant! Savoykål är otroligt tålig mot kyla – helt enkelt en perfekt gröda att odla i kristid.

Varför så kallt?

Att så en massa växter kallt har blivit något av en tradition hos oss. Alltihop började med att vi vill så den fina bollvivan (Primula.denticulata). För att gro behöver fröna utsättas för ömsom minusgrader ömsom plusgrader, så kallad stratifiering. Det enklaste sätter är därmed att så fröna under vintern utomhus och låta dem ligga i jorden som tempereras efter rådande utomhustemperatur. Våra vintrar pendlar ju i temperatur ganska friskt och det hjälper primula-frön att gro. Med den vetskapen provade vi en mängd andra frön. Inte för att vi trodde de behövde temperaturväxlingarna, utan för att vi ville se om de kunde klara att ligga i kall jord och sedan välja tidpunkt för groning. Herregud, vad många växter som klarade av det!

Varma dagar och kalla nätter

Och vad fina plantorna som vi vintersådde blev! Det starka solljuset i kombination av varma dagar och kalla nätter skapade de finaste plantor man kunde tänka sig. Dessutom ville gröna gro långt tidigare än vi kunnat tro. För just kål och i detta fall savoykål, kan det vara livsavgörande för plantorna att komma igång tidigt på säsongen. Då är plantorna så pass stora och tåliga när sommaren anländer och kålfjärilar och kålmalar söker sig till kålodlingar för att lägga sina ägg. Deras larver är nämligen oerhört glupska och kan på kort tid käka upp en liten minikålplanta. Men en kraftig vintersådd planta kan bättre stå pall för eländet.

Lästips: Grönsaker att så utomhus i februari och Våra kalla sådder i mars?

Lite kort om hur sådden går till hos oss

Från och med mitten av februari ända fram till slutet av mars sår vi savoykål. Vi har ett kallväxthus som vi använder för våra vinter och vårsådder. Det är inte ett måste, man kan också så på balkong, i kallbänk, i en pallkrage med fiberduk över eller i plastlådor som man ställer mot en södervägg. Vi förkultiverar alltid savoykål. Sår man direkt på ett friland eller i en pallkrage blir ofta de små kålplantorna angripna av jordloppor.

Först fyller vi en såbytta med planteringsjord. Därefter sprider vi ut savoykålsfrön över jordytan. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord. Allra sist är det någon typ av vattning som behövs. Om vi har snö lägger vi ett tjockt snötäcker över fröna, finns ingen snö vattnar vi rikligt med vatten istället. Sedan få såbyttan stå på sin vintersåddsplats och invänta rätt tid för att gro. Här är det moderjord som bestämmer.

För att plantorna ska bli extra fina brukar vi plantera om dem en eller två gånger i större kruka och ny jord innan vi planterar ut dem. Oftast blir utplanteringen någon gång i maj men vissa år även i april.

Vinn kampen mot larverna!

När man odlar kål kommer man förr eller senare att få besök av både kålfjärilar och kålmal och deras larver. Bäst är att vara observant och titta på undersidan av alla kålblad då och då och mosa eventuella äggsamlingar. På så sätt undviker man att larver utvecklas. Upptäcker man larver kan man antingen mosa dem eller spruta med larvskydd.

Lästips: Hur vi bekämpar kålfjäril och kålmalHjälp, är min kålodling helt förstörd?


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *