Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vårså majs

Sist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt.
Under en massa år försådde vi majs inomhus. Det gick förvisso bra, men det var svårt att planera sådden, plantorna växte i en rasande fart och blev på ett kick ganska höga och sugna på att blir utplanterade. Om utomhustemperaturen inte var tillräckligt hög (majs klarar inte frost) fick vi lov att plantera om plantorna för att de skulle stabiliseras och inte gå av. Majsplantor som knäcks behöver stöttas och det kan bli lite jobbigt, särskilt om man har många plantor. När man sår inomhus behöver plantor på något sätt vänjas vid utomhusklimatet innan de är helt redo för att leva i det fria.
När vi för några år sedan började att vårså majs kallt fick vi mer stabila plantor. Kallsådda plantor blir per automatik kompaktare och mer stadiga. Det beror på att solljuset är så starkt och temperaturen om nätterna är relativt låg. När vi kallsår majs väntar vi till mitten av maj, för att undvika nattfrost. Men räknas det verkligen sådd i maj som kallsådd? kanske du tänker. Ja, hos oss är det inte sommarvärme i mitten av maj utan vårväder med ganska kyliga nätter, ibland under nollan. En del kanske tycker att kallsådd är detsamma som vintersådd, men för oss finns det olika slags kallsådder: kall vintersådd, kall vårvintersådd och kall vårsådd.



Läs mer här om vår kyliga teknik här: Odla kallt
Vi kallsår oftast i våra växthus, men det går också bra på en uteplats eller på en solig plats utomhus. Vid kallsådd blir plantora vana från start med solljus och behöver inte avhärdas. Det är ett stort plus, tycker vi.


Vårså majs – Förkultivering
Vi förkultiverar oftast, det vill säga försår fröna i behållare. Vi tycker det är bra att ha småplantorna samlade och plantera ut dem sedan. Eftersom vi ofta samodlar så vill vi plantera de mesta vid samma tillfälle. Jorden vi använder är planteringsjord och vi sår för det mesta i plastaskar. Ibland använder vi småkrukor och placerar 4 frön/korn i varje krukhörn. I askarna blir det bredsådd med alla frön vi tänker odla. Det är bra att odla minst 50 plantor om man vill ta egna frön och att välja endast en sort. Odlar man olika sorter nära varandra finns stor risk för korspollinering och då kan kolvarna påverkas negativt i smak.
En bra tid att vårså majs i växthus eller på uteplats är i mitten av maj, under förutsättning att det inte blir frost nattetid. Då har plantorna hinnit växa så att de klarar utplantering i juni, men samtidigt har de inte blivit så stora så att de viker sig, vilket kan vara ett problem om man sått lite för tidigt och inte haft möjlighet att plantera ut. Plantor som vikt sig behöver stöttas och det kan bli lite jobbigt att ordna med ifall man har många plantor.
Lästips: Samplantera majs, sockerrör och solrosor
OBS! Vi täcker inte våra kallsådder (i krukor eller askar) med lock utan låter plantorna växa upp luftigt. Dessutom har vi alltid våra sådder i full sol, både i växthuset och på andra platser, och aldrig i norrläge eller skugga. För att växter ska växa bra behövs mycket solljus, lagom med vatten samt jord med näring (planteringsjord till alla försådder).

Direktsådd
Man kan också direktså majs om man väntar tills risken för frost är helt över. Innan sådden görs behöver jorden berikas med både kompost och gödsel. Det behövs ungefär 10-40 liter kompost per kvadratmeter och på samma yta behövs minst 3 kg brunnen djurgödsel eller motsvarande för annan typ av näringstillskott. Välj också en så solig plats som möjligt.
Placera varje frö/korn omkring 2-4 dm ifrån varandra, jämnt över jordytan. Tänk på att de inte ska vara på en enda lång rad, utan hellre nära varandra i grupp för pollineringens skull. Om du har någon typ av förkärlek för raka rader, se till att i så fall så flera rader intill varandra, där avståndet mellan raderna också är 2-4 dm. Glöm inte att vattna rikligt och ofta både i samband med sådden och den närmaste tiden.


Utplantering
Om du förkultiverat är det dags för utplantering när plantorna är 10-30 centimeter höga. Innan planteringen behöver du förbereda jorden. Majs älskar näring och kommer behöva massor för att växa bra. Snåla inte med gödsel och kompost 10-40 liter kompost per kvadratmeter och på samma yta behövs minst 3 kg brunnen djurgödsel. Köper man något gödsel från man läsa på förpackningens anvisningar och gärna överdosera lite. Välj också en så solig plats som möjligt.
Vi vattnar rikligt vid utplanteringen. Oftast har vi med oss fyllda vattenkannor till odlingsplatsen. När vi gör en planteringsgrop, sätter vi ner en planta och så vattnar vi någon liter i gropen innan vi föser jorden mot den lilla stjälken. På så vis försäkrar vi oss om att det finns vatten för de små rötterna. Som avslutning, när alla plantor är i jorden, vattnar vi ovanifrån. Därefter brukar majsplanteringen klara sig med vatten i flera dagar.
Lästips: Samplantera majs, sockerrör och solrosor



Lycka till med majssådden och glöm inte att hjälpa till med pollineringen.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar