Det går alldeles utmärkt att odla gurkmeja inomhus i soliga fönster. Tänk vad lyxigt att kunna skörda en exotisk krydda bara några steg från spisen.
När jag ska odla gurkmeja köper jag ursprungsknölarna i en vanlig livsmedelsaffär. Sedan lägger jag dem i ett fönster tills det börjar titta fram små gröna skott från dem. Först då anser jag att de är redo att hamna i krukor med jord. Jag gör på samma sätt när det gäller ingefära och är du nyfiken på hur man odlar ingefära kan du klicka dig in på vårt inlägg ”Så lyckas du odla ingefära”.
Två förfaranden
Jag brukar göra på två olika sätt när jag ska plantera gurkmeja och på båda sätten lägger jag dem ganska grunt så att de gröna skotten kan titta upp ovanför det tunna lagret jord jag strör över dem. Antingen hamnar de i en ganska liten kruka för att jag inte har tid eller plats att plantera dem direkt i en stor kruka eller så åker de ner i en stor kruka 4 – 6 liters storlek där det är tänkt att de ska bo tills jag skördar dem.
Ligger knölarna för länge i ett fönster efter att skotten tittat fram finns det risk att knölarna torkar bort och dör. Då är de bättre att de temporärt hamnar i en liten kruka med jord och kan börja växa där. Det är lätt att plantera om dem till en större kruka när de växt till sig. I en 4 – 6 liters kruka brukar jag även tillföra 1 – 2 matskedar pelleterat hönsgödsel eller pelleterat grönsaksgödsel. Se till att hålla jorden fuktig men inte dyblöt.
Sterilisera jord
När det gäller inomhusodling har jag de sista åren mer eller mindre steriliserat all jord jag använder. Då förebygger man eventuella sorgmyggsangrepp. Sorgmyggorna gör ingen större skada på knölar men äter upp rötterna på småplantor. Det är främst äggen till sorgmyggorna som kan finnas i planteringsjord, både ny och gammal och även om den har varit fryst.
Skörd
När våren övergår till sommar hamnar vår gurkmeja, men även våra andra inomhus odlade örter och kryddor, antingen i växthuset eller på ett skyddat läge utomhus. Någon gång i september plockar jag in dem i lägenheten igen. I år fick alla hamna i gurkfönstret en vecka efter att vi skörda de sista gurkorna. Nu står de i höstmörkret och grönskar. Gurkmejan växer i de två krukorna längst till vänster och när bladen vissnat ner ska jag gräva fram de nya knölarna och se hur stora de blivit. Man kan även skörda löpande från en grönskande växt närhelst man behöver en bit.
Gurkmejan ska jag främst riva och använda i olika indiskinspirerade grytor. Jag kommer även använda den tillsammans med ingefära med hett vatten och honung och njuta den som flytande under årets mörka förkylningsmånader.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar