Att odla sina egna kryddor är verkligen lyxigt. Det går inte att jämföra känslan av att skörda egenodlade smakrika små blad med att köpa kryddplantor i butik. Framöver kommer jag att skriva om våra bästa kryddor och hur vi odlar dem.
I begynnelsen när vi träffades, sådär för tio år sedan, bodde Johannes i Stockholm och jag i Västerås. Min lilla balkong hade plats för en liten cafégrupp och en stor zinkbalja. Baljan passade utmärkt att plantera kryddväxter i och jag fyllde den med lite av varje. Timjan, citronmeliss, persilja och basilika är några av de växter jag minns att jag hade. Självklart hade mannen med de gröna fingrarna lagt det på minnet och vid sin andra påhälsning hos mig i Västerås hade han med sig lite påfyllnad från sin egen trädgård. En frodig gräslöksplanta fick flytta in. Föga anade vi då att vår första gemensamma odling hade startat och att det skulle bli början på en lång odlarresa. Ordet stadsodling hade vi inte i våra vokabulärer då, även om vi under hela sommaren kunde sköta om och skörda av vår allra första gemensamma.
I och med att våra odlingar utökades, blev också kryddväxterna fler och kunde ge oss rikligare skördar, vilket i sin tur gav oss många möjligheter att kombinera olika smaker. Att ha egna kryddor är verkligen en lyx och kan lyfta många rätter några nivåer.
Framöver kommer vi att presentera våra mest användbara kryddväxter och ge tips på hur man kan odla dessa och hur man kan använda dem. Håll utkik!
Som en start på vårt kommande kryddväxtstema kommer här en film om hur vi gör vårt användbara örtsalt, där ett flertal kryddor hamnar varje år.
Theres Lundén
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Dags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
Oavsett vilken årstid det är vill vi ha kläder som sitter skönt och som sitter bra. Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose vars kläder vi använt de senaste 10 åren och som är… Läs mer: Höst i trädgården med Operose arbetskläder
Just nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott! Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och… Läs mer: Syra jordärtskockor – enkelt och gott
Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i… Läs mer: Odla bladgrönsaker inomhus
Varför kör du växterna våta med saltet? Jag brukar torka bladen och det går ju fort. Sen kan jag blanda hur jag vill och även ta bladen i soppor mm. Har dem bara på vrödgaller eller papper inte ena i ugn. Samma med svartkål etc
Lämna ett svar