Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor
Att odla sina egna kryddor är verkligen lyxigt. Det går inte att jämföra känslan av att skörda egenodlade smakrika små blad med att köpa kryddplantor i butik. Framöver kommer jag att skriva om våra bästa kryddor och hur vi odlar dem.
I begynnelsen när vi träffades, sådär för tio år sedan, bodde Johannes i Stockholm och jag i Västerås. Min lilla balkong hade plats för en liten cafégrupp och en stor zinkbalja. Baljan passade utmärkt att plantera kryddväxter i och jag fyllde den med lite av varje. Timjan,
citronmeliss, persilja och basilika är några av de växter jag minns att jag hade. Självklart hade mannen med de gröna fingrarna lagt det på minnet och vid sin andra påhälsning hos mig i Västerås hade han med sig lite påfyllnad från sin egen trädgård. En frodig gräslöksplanta fick flytta in. Föga anade vi då att vår första gemensamma odling hade startat och att det skulle bli början på en lång odlarresa. Ordet stadsodling hade vi inte i våra vokabulärer då, även om vi under hela sommaren kunde sköta om och skörda av vår allra första gemensamma.
citronmeliss, persilja och basilika är några av de växter jag minns att jag hade. Självklart hade mannen med de gröna fingrarna lagt det på minnet och vid sin andra påhälsning hos mig i Västerås hade han med sig lite påfyllnad från sin egen trädgård. En frodig gräslöksplanta fick flytta in. Föga anade vi då att vår första gemensamma odling hade startat och att det skulle bli början på en lång odlarresa. Ordet stadsodling hade vi inte i våra vokabulärer då, även om vi under hela sommaren kunde sköta om och skörda av vår allra första gemensamma.
I och med att våra odlingar utökades, blev också kryddväxterna fler och kunde ge oss rikligare skördar, vilket i sin tur gav oss många möjligheter att kombinera olika smaker. Att ha egna kryddor är verkligen en lyx och kan lyfta många rätter några nivåer.
Framöver kommer vi att presentera våra mest användbara kryddväxter och ge tips på hur man kan odla dessa och hur man kan använda dem. Håll utkik!
Som en start på vårt kommande kryddväxtstema kommer här en film om hur vi gör vårt användbara örtsalt, där ett flertal kryddor hamnar varje år.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla egna kryddor”
Varför kör du växterna våta med saltet? Jag brukar torka bladen och det går ju fort. Sen kan jag blanda hur jag vill och även ta bladen i soppor mm. Har dem bara på vrödgaller eller papper inte ena i ugn. Samma med svartkål etc
Vi gör lite både och. Vi torkar tex gräslök och timjan för sig för att kunna ha som enskilda kryddor.
Lämna ett svar