En kruka med egenodlad basilika i fönstret är inte bara lyxigt, det är enkelt också. Här berättar vi hur du kan göra om du också vill odla basilika inomhus.
Du behöver:
Basilikafrön
Soligt fönster/växtbelysning
Planteringsjord*
ev lite sand
Liten kruka med hål i botten.
Mellankrukor med hål i botten.
Några större krukor med hål i botten til slutplanteringen.
Bricka/fat med höga kanter.
Näring, tex Blomstra
Sådden
1. Fyll en liten kruka med planteringsjord nästan upp till kanten av krukan. Se till att inte platta till jorden. Den ska vara luftig så att de små rötterna får det lätt att växa.
2. Lägg små avskilda grupper med frön på jordytan 5-10 frön i varje grupp. Varje grupp bildar en planta och man sår så många grupper man anser sig behöva Strö sedan ett tunt lager jord ovanpå fröna. Om du har sand kan du strö ett tunt lager ovanpå jorden. Fröna ska täckas.
3. Se till att jorden blir genomvattnad. Antingen vattnar du ovanifrån försiktigt tills vatten rinner ut genom hålen i botten, eller så gör du ett vattenbad i en bricka som krukan får stå i och suga upp vatten ifrån. När krukan känns tung och ser vattenfylld ut, ofta blir jorden mörkare på ytan, hälls överflödigt vatten från fatet/brickan av. Krukan ska sedan stå kvar på fatet eller i brickan. Om det rinner ut vatten från krukan i fatet/brickan låter du det vara kvar. Det kommer att sugas upp av jorden senare.
4. Placera krukan och fatet eller brickan i ditt soligaste fönster. Har du växtbelysning kan du ställa krukan under den.
5. Vattna ovanifrån med jämna mellanrum eller fyll på med vatten i brickan eller i fatet med jämna mellanrum. När botten är torr är det dags att fylla på igen. Verkar inte vattnet sugas upp kan det beror på att jorden är mättad. Häll då bort vattnet och vänta någon dag innan nästa vattning. En kruka med vatten som inte suger upp vatten kan också vara för torr. Är du osäker på hur det står till med detta är det bäst att känna på krukan.
6. Efter 7-14 dagar brukar man kunna se att basilika fröna har grott och något grönt tittar upp. Ibland tar det längre eller kortare tid.
7. Fortsätt vattna enligt punkt 5.
*I dagsläget finns ett stort problem med planteringsjord och gödsel som visat sig innehålla gifter (pyralider). Pyralidgifterna kan skapa missbildade plantor som i bästa fall inte mår bra och i värsta fall dör. Det är viktigt att välja en planteringsjord och gödsel som inte innehåller pyralider. I mineralgödslade (konstgödslade) jordar finns vanligen inga pyralider. Men i ekologiska jordar och gödsel kan det finnas pyralider. Vill du odla ekologiskt bör du höra dig för med jord- och gödseltillverkaren för att säkert veta om produkterna kan innehålla pyralider.
Omplantering
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar