Det är en mycket mild höst detta år. Fast vi börjar närma oss mitten av november har vi inte fått uppleva någon snö ännu, i alla fall inte i Västerås.
Det märks också i odlingen att mycket lever och frodas fortfarande. Vi har massor att skörda av ännu och vi kan se att vi är många odlare i vårt land som har stora mängder grönsaker kvar. Inte minst i vår trädgårdsgrupp ”Farbror Gröns trädgårdsland” får man ideligen glimtar av andras skördar i realtid.
Vi har pratat och skrivit så många gånger förut om att man ska städa varsamt i sin köksträdgård på höstkanten. Det finns så många grönsaksplantor som dels kan klara sig bra genom kalla temperaturer, men också de som tillsynes gett upp, men i själva verket visar sig vilja ge lite till av sig själva. Här nedan följer några glimtar av vad vi skördar nu.
Salladskål
Överlag är salladskål en ganska köldtålig växt och vi sår den på högsommaren för att kunna njuta av under senhösten. Den gröna varianten heter Granat och brukar bli härligt stor och frodig. Vissa år har vi kunnat skörda salladskål i december (odlingszon 2). Den röda salladskålen, Scarvita, är väldigt läcker i färgen och blir supersnygg i sallad. Dock blir den inte lika stor som den gröna och kommer troligtvis inte odlas hos oss någon mer gång.
Den röda spetskålen
I skogsträdgården kunde vi inte vattna särskilt mycket i år. Med minimalt med vatten i brunnen kunde kålen inte få så mycket den egentligen behövde. Men nu i november kan vi ändå skörda huvuden, om än lite mindre än andra år, men ändå precis lagom. Spetskålen heter Kalibos.
Fänkålsbarn
Vi hade många fänkålsplantor i år. Denna gick upp i blom och blev kvar i landet. Oftast när vi skördar fänkål brukar vi skära av knölen och lämna den nedersta delen av knölen kvar i jorden. Då brukar det utvecklas nya miniknölar. I år är nya skott påväg fast vi inte skurit av den ”gamla” knölen. Häftigt!
Rosenkål
Rosenkålen, Flower sprouts, är verkligen en favorit denna tid på året och under hela vintern. Vi skördar från stockarna fram till februari-mars. Rosenkål har samma växtsätt som brysselkål, dvs att det man vill skörda finns utmed stammen. Skillnaden mellan rosenkål och brysselkål är att rosenkålen inte bildar klotformade små huvuden, utan öppna blomliknande bladrosetter och att den inte är lika besk som brysselkålen. Bladrosetterna fräser vi helst i rapsolja och avnjuter i knaprigt skick. De blir så goda att det är svårt att sluta äta dem. Därför har vi ganska många plantor.
När man skördar rosenkålen bryter man bara av bladrosetterna. Det bästa är att bara skörda det man behöver och låta resten vara kvar på plantan. Men om man som vi, vill undvika att harar, dovhjort och rådjur kalasar på det, kan man plocka av och förvara svalt, gärna i kylskåp i en plastpåse med lite vatten i.
När vi åker mellan våra odlingar har vi ofta cykelkärra, cykelkorg, famnar eller bilen full med ätbart. I skogsträdgården får odlingen i princip klara sig helt på egen hand med enbart regnvatten efter augusti. En regnig höst som denna kan odlingen verkligen leverera mängder med ätbart. Och fast vi äter massvis med egenodlat till varje måltid blir bilen välfylld varje gång vi lämnar stugan.
Theres
Lämna ett svar