Din varukorg är för närvarande tom!
Ni slänger väl inte kryddorna
Visste du att man med enkla medel kan få matbutikens kryddväxter att ge ytterligare en skörd och ibland mer än så? Så här gör vi alltid med köpeplantor.
Många gånger är det enklare att köpa färska kryddor i livsmedelsaffärerna än på plantskolorna, helt enkelt för att vi är där oftare. Tyvärr tappar vi lite av vår intelligens när vi släpar hem sådana plantor om vi jämför med när vi köper kryddplantor från plantskolorna. Det är som att vi tror att bara för att en planta kommer från mataffären så är det en slit och släng planta man bara kan använda en gång, men det är fel, så är det ju verkligen inte!
Det finns dessutom ett antal skäl att välja kryddplantor från mataffärerna; oftast är de ekologiska, har väldigt sällan skadedjur på sig och de finns tillgängliga under årets alla månader.
Att ta hand om dessa plantor, avsett vilken sort du köpt hem, är inte bara smart eller mer hållbart utan ger dig också chansen till att skörda dubbelt eller tre gånger så mycket! Allt du behöver är några krukor, planteringsjord och gärna något gödsel. Planteringsjord har bara näring som räcker i 3-4 veckor. För att plantan ska ge skörd under en lång tid är det därför bra om jorden berikas med exempelvis fast gödsel av typen pelleterat hönsgödsel eller grönsaksgödsel. Du kan också vattna med flytande gödsel om du inte har fast gödsel.
Kryddor som är lätta att lyckas med är t ex koriander, gräslök, timjan, mejram, oregano, sommarkyndel, basilika och persilja. Det fungerar också med kruksallat. Den enda kryddan som är lite svår att hantera på det här sättet är dill. Se till att du inte klipper för långt ner på kryddorna när du skördar dem första gången. Lämna kvar några bladpar där det kan skjuta ut några nya toppar ifrån.
1. Fyll en kruka som är större än ursprungskrukan till hälften med jord. Lägg i en till två matskedar gödsel och blanda runt.
2. Ta ur kryddplantan ur den lilla krukan och dra och slit lite i rötterna så de växer i alla riktningar.
3. Fyll på med planteringsjord till ca 1-2 cm från krukans kant.
4. Vattna och ställ de omplanterade krukorna i ett söderfönster, på balkongen, uteplatsen eller i växthuset.
Våra senaste inlägg
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Ni slänger väl inte kryddorna”
Jaha men det var ju typiskt att det var just dill jag planterade för några veckor sen då 🙂 ser inte ut att gå så bra för den, nej…
Jag är rätt nu på det här med odling så jag funderar på om jag kan använda mig av såjord istället, har nämligen det hemma =).
Tyvärr inte! Såjord är helt ogödslad!
Kompletterat med små mängder utspädd urin borde det gå bra. Mina blommor mår bra och luktar inte.
Ngt tips på eko näring som passar? Har Biodict, men är ju för tomater o chili …
Jag kan verkligen rekommendera den här metoden. Även den nyinköpta plantan kan få ett förlängt liv genom en omedelbar omplantering i större kruka. Den ger då mer även första skörden.
Lämna ett svar