Nu i helgen, lördagen den 10 juni är det Mördarsnigelns otursdag och denna dag till ära vill vi, i samarbete med Tergent, presentera ett motmedel ”SnigelNIX” som vi börjat använda i våra odlingar. Det fungerar mot alla sorters sniglar och snäckor och har en hög vattentålighet och är dessutom godkänd för ekologisk odling. Beståndsdelarna är järnfosfat, jäst och potatis.
Nu är det torrt ute och det var ett tag sedan jag såg några mördarsniglar i odlingen i Västerås. Men efter 31 års odlande finns det inte en chans att jag kopplar av helt från olika skadedjursangrepp. Jag vet att de ofta kommer när man minst anar det!
Visst ska man ta tillfälle i akt och koppla av när sniglarna lyser med sin frånvaro. Det är ganska skönt att inte tvingas halka omkring på de bruna slemmiga varelserna och se sina plantor decimeras. När det blir så här torrt brukar jag se det som en paus, jag vet ju att de krupit ner i marken och gått i dvala. Vissa år har jag kunnat plocka 120 mördarsniglar per kväll och andra år kanske bara fem och det är svårt att säga i förtid hur det kommer att bli.
Läs mer: SnigelNIX
SnigelNIX
SnigelNIX är både ett lockmedel och ett medel som eliminerar sniglar och snäckor genom att de slemmiga varelserna äter det. Medlet innehåller jäst, järnfostfat och potatis. SnigelNIX är ofarligt för husdjur, människor och fåglar och ger en lång verkan tack vare att det bryts ner långsamt. Bäst resultat får man om det sprids ut under vår och sommar, gärna under kvällstid och vid fuktig väderlek, gärna innan regn eller när du ska vattna, precis innan.
Tänk på att även om det är torrt just nu så kommer sniglarna att väckas till liv om och när du vattnar. Se till att jobba på de fuktiga ytorna under torr väderlek, där du vet att det är eller kommer blir fuktigt, så slipper du bli överraskad.
Du hittar SnigelNIX i välsorterade trädgårdsaffärer tex på: Bauhaus, SKADEDJURS-bekämpning, Granngården, HYLTE jakt och lantman mm.
Varierar från år till år
Antalet sniglar varierar verkligen från år till år och det verkar dels handla om hur vädret varit året innan och hur vädret är under aktuellt år samt hur man bekämpat dem föregående säsonger. Ibland kan det bero på vad grannen odlar eller inte odlar och om de också drar sitt strå till stacken gällande bekämpningsstrategier. Det är en god idé att arbeta tillsammans med andra som odlar, har trädgårdar eller gräsmattor bredvid där du har problem.
SnigelNIX mot flera sorters sniglar
Bortsett från mördarsniglar, som också kallas för Spansk skogssnigel, men som egentligen härstammar från Frankrike, har vi även åkersniglar, vinbärssnäckor och leopardsniglar. Varken leopardsniglarna eller vinbärssnäckorna kommer i närheten av skador som mördarsniglarna åsamkar men åkersniglarna är mer eller mindre lika jävliga när de kommer i hundratal. Därför använder vi SnigelNIX i förebyggande syfte där vi vet att åkersniglar kan leva rövare.
Samtidigt eldöppnande
Under militärtjänsten lärde jag mig att det bästa sättet att anfalla en fiende var att ligga i bakhåll och beskjuta dem med allt man hade, så att man slog ut så mycket som möjligt samtidigt när man väl hade chansen. Denna taktik fungerar lika bra när det gäller skadedjur i våra odlingar men ser av naturliga skäl inte lika drastisk ut eller låter lika högt som i det militära.
Kombinationen av SnigelNIX pellets, natriumsilikat där det kan appliceras och därmed bilda krälfria zoner, samt en vass sekatör och utplacerandet av brädor och ev jordsäckar brukar göra susen. Då arbetar vi med fyra vapenslag samtidigt! Pelletsarna är det passiva vapnet som sniglarna äter upp och eftersom de inte tål järnfosfat så dör de. Natriumsilikatet är för basiskt så där man strukit med detta vill de inte krypa över, det blir en naturlig och osynlig barriär. Sekatören gör slutet kort för individerna som hamnar i dess käftar och utlagda brädor och säckar blir ställen där sniglarna gömmer sig på dagarna när solen gassar.
Tagetes
Ett eventuellt femte vapenslag som är riktigt lurigt är att plantera ut ett par plantor av det du vet att de tycker om, tex ett par tuvor tagetes. Då kan man strössla SnigelNIX pellets i och ikring plantorna och minimera beståndet genom att de äter pellets och att du har ett uttänkt ställe där de samlas.
För dig som vill gå lite längre kan tillvaratagande av dess ägg och tillverkning av caviar kanske vara något. Kilopriset ligger på ca 20 000 kr
Mördarsnigelns otursdag
Nu i helgen, den 10 juni är det Mördarsnigelns otursdag och denna dag till ära vill vi, i samarbete med Tergent, presentera ett för oss nytt motmedel ”SnigelNIX” som vi börjat använda i våra odlingar. Det fungerar mot alla sorters sniglar och snäckor och har en hög vattentålighet och är dessutom godkänd för ekologisk odling. Beståndsdelarna är järnfosfat, jäst och potatis.
Läs mer: SnigelNIX
Johannes Wätterbäck & Theres Lunden
Lämna ett svar