Svärmors körsbärsträd var redo för avplockning och jag balanserade på stegen för att plocka av lite längre upp. 4,3 kilo blev det och några dagar senare kokade sylten på vår spis. Körsbärssylt är en blaskig historia om man inte tillsätter röd melatin, pektin eller något annat geleringsämne. Ofta får man överdosera rejält för att få rätt konsistens. Medan jag tillsätter geleringmedel ställer jag in en skvätt då och då i frysen för att kolla så att det tjocknar. Kanske lite omständigt kan man tycka men det är ännu omständigare att koka om sylten för att den är för lös. Syltsocker har jag aldrig använt eftersom jag inte vill att proportionerna mellan socker och geleringsmedel ska vara låsta, dessutom är det ganska mycket dyrare.
Ingredienser:
Proportioner
1 kg bär
1 dl vatten
8 dl socker
0,5 påse Melatin
Atamon
Till vår sylt
4,3 kg körsbär
4,3 dl vatten
ca 34,5 dl socker
knappt 2 påsar röd Melatin
Atamon
Gör så här:
Ta ur kärnorna. Lägg körsbär och vatten i en stor kastrull. Koka upp och låt koka i 5 minuter. Tillsätt sedan socker och rör om. Låt småkoka i 15 minuter. Blanda önskad mängd Melatin i någon matsked socker och häll i den blivande sylten. Koka ytterligare 2 minuter. Skumma av eventuellt skum. Häll i atamonsköljda burkar.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar