Din varukorg är för närvarande tom!
Jularrangemang med ljus – en trevlig gå bort-present

Så här i juletid är det roligt att göra jularrangemang av olika slag. Extra fint blir det att sätta ett ljus i skapelsen. Här berättar jag hur jag gick tillväga.
Det är roligt att skapa något julfint av det man har i sin närhet. En krans, en bukett eller kanske ett jularrangemang med ljus i. Förra veckan begav jag mig på upptäcksfärd runt stugan för att leta efter både växtmaterial och pynt. Slutresultatet blev en ljusdekoration.

Tillbehör förutom växterna och pyntet
Av en händelse har vi en ljusstake som lämpar sig ypperligt att fylla med en massa fint. Men om man inte har det kan man ordna en på egen hand. Antingen så kanske man har en liten ljusstake som man kan ställa i en skål eller kruka. Man kan också använda oasis eller något liknande som man kan sätta ner ljuset i så att det står stadigt. Oasis är också bra att sticka in kvistar och annat i. Vi ville hellre använda kycklingnät eftersom vi hade tillgång till det. För att klippa till nätet till lagom storlek behövde vi en plåtsax eller en avbitartång.

Växtmaterial och dekoration
Jag visste inte på förhand exakt hur mitt jularrangemang skulle se ut. Det var mitt samlande i trädgården och skogen som fick avgöra stilen på det hela. Plötsligt kändes det mest roligt att fokusera på vitt, grått och grönt. Till att börja med hällde jag en skvätt vatten i skålen och därefter klippte jag till kycklingnätet. Jag gjorde det ganska litet så att det skulle komma ner ganska mycket. Annars skulle det finnas risk att växterna skulle ramla över kanten.

Fönsterlav, gran och andra kvistar
Den vitaktiga fönsterlaven, som också brukar användas i adventsljusstaken, fick bli grunden. Det är bättre att lägga så pass mycket lav så att det nästan blir trångt, än att snåla. Man vill ju att det ser riktigt fluffigt ut. Därefter stack jag ner lite granris och kvistar med en annan lav på, troligen blåslav. Jag tänkte att det skulle vara fint att bakom ljuset ha det lite högre och lite lägre framför. Stjälkarna stack jag ner så långt jag kunde genom mossan och ner genom kycklingnätet.

Vintergröna
Vi har väldigt mycket vintergröna som sprider sig med långa revor. På sina håll har det helt gått över gränsen för vad som kan upplevas som vackert, men i ett arrangemang kan några slingriga revor bli vackra. Jag plockade några. De längre satte jag på ena sidan och de kortare på andra. Även här kunde jag sticka ner stjälkarna genom mossan. För att hålla revorna på plats tog jag lite av hönsnätet och gjorde som en märla av det och fixerade de slingrande stjälkarna.

Band och pepparkaksformar
När all växtlighet var på plats satte jag dit ljuset. Jag tog ett standardljus som vi hade hemma. Om jag skule bege mig till en butik för att köpa ljus, skulle jag välja ett som är längre. Som lite extra pynt kom jag på att jag kunde använda en vitt och glittrigt band som jag knöt runt ljuset. Några gamla pepparkaksformar fick också en fin plats i arrangemanget. Dessa har jag bara ställt i bakkanten. Jag skulle förstås ha kunnat fixera dem med ståltråd, men de stod ändå stadigt. På den högra sidan om ljuset ligger en stor vallmokapsel. Den har tidigare blivit guldfärgad och försedd med en liten tråd. För att hålla den på plats trädde jag tråden om ljuset.

Ett eget arrangemang kan bli en fin gå bort-present.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar