Din varukorg är för närvarande tom!
Höstså rötterna och få tidigare skörd

För att få tidigast möjliga skörd av morötter, palsternacka, haverrot och svartrot, kommer vi att hösttå dessa frön. Det är ett mycket smart sätt att peta ner frön redan under senhösten. Då ligger fröna där i jorden och inväntar vårens temperatur och fuktighet i jorden. På det här sättet blir det liksom fröna själva som bestämmer när det är dags att påbörja sina liv. I jämförelse med de frön vi sår på våren, är de höstsådda några steg före. Det betyder att man kan vänta sig skörd tidigare vid höstsådd.
I vårt experimenterande genom åren för att få tidig skörd har vi provat lite olika förfaringssätt. All annan sådd sker till största del i mindre odlingstråg, dvs förkultiveras. När plantorna är i lagom storlek och väderleken tillåter planteras de ut. Därför har vi såklart även provat att för-kultiverat ovannämnda rötter för att verkligen förstå varför man inte ska göra det. Det blev en gång och aldrig mer. Rottrådarna är så ofantligt känsliga och skadas mycket lätt när man ska plantera om dem på slutligt växtplats. Resultatet blir en liten klump eller endast mängd olika rottrådar.
Med direktsådd i ett friland eller i dubbelpallkrage, kan man undvika missbildade rötter. Består jorden av stora hårda bitar eller lerkockor kan rötterna i och för sig också bli formade lite hur som helst, men då är det inte lika lätt att klandra den mänskliga faktorn.
Tiden för sådd varierar i vårt avlånga land. Det gäller att vänta så länge som möjligt så att frön inte börjar gro innan vintern anländer. Om tjäle bildats när man vill så, kan man lägga frön ovanpå jorden och därefter strö över jord. Det förutsätter att man förvarat jord på ett frostfritt ställe. Vi brukar gräva upp en del jord från våra friland som vi kan ha till höstsådderna, men främst till vintersådderna som vi ska skriva om i ett senare inlägg. Men det är alltså bra att gräva upp några hinkar jord redan nu.
Vid sådd brukar vi rensa bort allt ogräs där vi ska så och därefter kratta bort det överta lagret jord, ca en centimeter. Sen gödslar vi lite extra med pelleterat grönsaksgödsel och hönsgödsel. Gödslet grufsar vi ner i jorden så att det blandas ordentligt. Det här momentet går inte om det är tjäle i marken. Då får gödslet ligga bredvid fröna. Fröna sprids ut enligt påsrekomendationerna. Avsluta med att lägga ett fint och jämnt lager jord ovanpå. Tänk att det ungefär ska vara en centimeter tjockt.
Glöm för all del inte att skriva en skylt, med vilka rötter du sått var. Vi brukar också för säkerhetsskull sticka ner pinnar som liksom avgränsar det område nåda vi sått. När våren kommer och annat ska sås, kan det vara svårt att minnas hur stort område som är höstsått.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Höstså rötterna och få tidigare skörd”
Vad fiffigt! Jag har aldrig provat att så på hösten, det skulle vara spännande att testa.
Ett tips som jag fått av en fd trädgårds/blomsterodlare är att strö blomjord över ex morötter (den man köper i mataffären), då minimerar man ogräset som ofta vill komma upp jämte det planterade. Så jag sparar jord från omplanteringarna inifrån i en hink (på våren eller när jag planterar om inneblommorna)och använder på hösten till höstsådden.//Birgitta
Hej!
Förra årets skörd av morötter blev inte så mycket med. Det mesta fick stå kvar i jorden eftersom de var så små. Nu har de börjat växa och frodas. Har läst att de kan blomma år 2 och att man kan ta egna frön men går de att äta?Blomstjälken gör att mittendelen av moroten antar en annan form, hård och inte så aptitlig.
Detta ska jag genast testa!! Vilken typ av morot är bäst att så vid höstsådd? Ska det vara vintermorot?
Spelkar nog ingen roll, vi har testat flera sorter.
Jag höstsådde polkabeta förra hösten med gott resultat. Denna höst har jag sått både polkabeta och rödbeta.
Härligt, tack.
/ Johannes
Lämna ett svar