Din varukorg är för närvarande tom!
Gurka och det magiska datumet 10 juni

Vilken lyx det är att skörda egna gurkor. Vi odlar dem i alla vår odlingar, i växthus, på friland, i fönster och på takterasser. Det är svårt att få för mycket gurka men än ett par veckor under sommaren när de levererar ordentligt. Då blir man liksom översköljd av dem och då gäller det att vara snabb och påhittig så att de inte förgås.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Gurka
Cucumis sativus
Sallads- och inläggningsgurka
Gurka vårsås inomhus i maj i soligt fönster eller under växtbelysning.
Slutplanteras från maj i behållare med botten i fönster eller växthus, eller efter 10:e juni utomhus i pallkrage eller på friland.
Att plantera ut gurka för tidigt kan få förödande konsekvenser, därför har den 10 juni blivit ett viktigt datum för oss. Efter att ha haft ihjäl mängder med gurkplantor på grund av kyla i luft och jord har vi blivit noggranna och tar inga chanser – vi vill kunna njuta av färsk gurka och inläggningar från egenodlad gurka året om. Genom att hantera rötter varsamt, ha mycket kompost i jorden och ta hjälp av fiberduk eller pallkrageväxthus, lyckas vi numera mycket bra, bara vi väntar till efter den 10 juni.
Odlar du partenokarpa sorter (som kan utveckla frukter utan befruktning) behöver du inte tänka på att pollinera blommorna. Andra gurkor kräver pollinering för att sätta frukt. Har du få bin i din närhet eller odlar gurkorna under fiberduk, i fönster, i växthus eller pallkrageväxthus långt in på säsongen, pollinerar du dem enklast med en tops eller pensel. Honblommorna har ett fruktämne, en minigurka bakom blomman som hanblommorna inte har. Dutta först i hanblommorna med tops eller pensel och därefter i honblommorna så att pollen förs över. Sorter som behöver och inte behöver pollineras bör inte odlas tillsammans. Titta på din fröpåse
för mer information om vad du odlar.

Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Gurka och det magiska datumet 10 juni”
Vill gärna följa och lära mig mera.
Tack för bra inlägg.Tack 🙂
Lämna ett svar