Din varukorg är för närvarande tom!
Grönkålspaj med ädelost

Grönkål hör verkligen julen till. Det är kanske för att grönkål är så god just nu. När grönkålen fått smaka på vinterns väderlek händer någonting med smaken, den bli mer angenäm. Istället för att göra en stor paj, kan man göra minipajer – perfekt till julbordet. Vi brukar använda gamla pastejformar. Receptet nedan passar också för en stor paj i en vanlig pajform.
Lek med våra recept
Det är inte bara kylan som gör grönkålen smakligare. Den och många andra växter förädlas av tillagningen så att en ny och djupare smak framträder. Den lite mer fylligare och mognare smaken passar så otroligt bra med ost, I det här receptet har vi använt Saint Agur men du kan välja en annan ost ifall du tycker att denna är för smakrik. Det passar med chevre, Västerbotten eller varför inte en vällagrad prästost. Följ gärna inte våra recept till 100% utan lek med dem så att de passar dig. Se dem som en grund att arbeta utifrån. Som någon att hålla i handen men att man släpper taget lite då och då.
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 1 msk kallt vatten
- 1 tsk salt
Fyllning
- 2 ägg
- 3 dl mjölk
- 0,5-1 tsk salt
- svartpeppar
- 100 g grönkål till till småpajer ca 200g till en stor.
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk rapsolja
- 150 g ädelost
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och knåda ihop till en fin deg. Kavla ut degen och lägg den sedan i en pajform eller i mindre former och nagga lite med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.
Hacka grönkål, lök och vitlök och stek sedan grönsakerna i oljan i några minuter. Lägg blandningen i pajskalet/pajskalen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och lite svartpeppar och häll över grönkålsblandningen i formen/formarna. Smula över ädelosten.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter för minipajerna. En stor paj behöver gräddas i ungefär 40 minuter gärna i 175 grader.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Grönkålspaj med ädelost”
Kan man frysa dessa?
Äta kalla el varma?Pajerna kan frysas och ätas både varma och kalla.
Lämna ett svar