Din varukorg är för närvarande tom!
Grönkålspaj med ädelost

Grönkål hör verkligen julen till. Det är kanske för att grönkål är så god just nu. När grönkålen fått smaka på vinterns väderlek händer någonting med smaken, den bli mer angenäm. Istället för att göra en stor paj, kan man göra minipajer – perfekt till julbordet. Vi brukar använda gamla pastejformar. Receptet nedan passar också för en stor paj i en vanlig pajform.
Lek med våra recept
Det är inte bara kylan som gör grönkålen smakligare. Den och många andra växter förädlas av tillagningen så att en ny och djupare smak framträder. Den lite mer fylligare och mognare smaken passar så otroligt bra med ost, I det här receptet har vi använt Saint Agur men du kan välja en annan ost ifall du tycker att denna är för smakrik. Det passar med chevre, Västerbotten eller varför inte en vällagrad prästost. Följ gärna inte våra recept till 100% utan lek med dem så att de passar dig. Se dem som en grund att arbeta utifrån. Som någon att hålla i handen men att man släpper taget lite då och då.
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 1 msk kallt vatten
- 1 tsk salt
Fyllning
- 2 ägg
- 3 dl mjölk
- 0,5-1 tsk salt
- svartpeppar
- 100 g grönkål till till småpajer ca 200g till en stor.
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk rapsolja
- 150 g ädelost
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och knåda ihop till en fin deg. Kavla ut degen och lägg den sedan i en pajform eller i mindre former och nagga lite med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.
Hacka grönkål, lök och vitlök och stek sedan grönsakerna i oljan i några minuter. Lägg blandningen i pajskalet/pajskalen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och lite svartpeppar och häll över grönkålsblandningen i formen/formarna. Smula över ädelosten.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter för minipajerna. En stor paj behöver gräddas i ungefär 40 minuter gärna i 175 grader.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Grönkålspaj med ädelost”
Kan man frysa dessa?
Äta kalla el varma?Pajerna kan frysas och ätas både varma och kalla.
Lämna ett svar