Din varukorg är för närvarande tom!
Göra eget gödselvatten
Att göra eget gödselvatten är enkelt och mycket berikande för växterna så här års. under försommaren är det dags att börja sin första brygd.
Nu när förkultiverade plantor känner sig hemma på frilandet, i pallkragarna eller i någon stor och rymlig kruka kommer de inom kort vilja ha lite näringstillskott. Vi brukar återkommande under sommaren tillverka ett naturligt gödselvatten av framför allt brännässlor, men hittar vi åkerfräken tillsätter vi det också.
Genom att göra eget gödselvatten på brännässlor skapar man en sörja som bland annat blir rik på kväve. När växter får tillskott på kväve gynnas tillväxten av fram för allt bladverken. Växter där man ska äta bladen gillar att få en energidryck för att kunna ge frodiga blad. Vi brukar också blanda i åkerfräken eftersom de innehåller kisel. För växters skull kan kisel bidra med större motståndskraft mot skadedjur och sjukdomar, men den har även en annan mycket god egenskap. Forskning har visat att jorden, både påsjord och jorden i vår mark, innehåller tungmetaller så som kadmium och arsenik och grönsaker som potatis, sallat och morot tar upp dessa gifter i ganska hög utsträckning. I nuläget verkar man bara ha hittat ett sätt som kan minska upptagande av tungmetallerna och det är om kisel tillsätts i jorden.
Det här behövs:
- en stor tunna eller hink som har ett lock eller lätt kan täckas med en skiva eller brädor.
- 1 kg växtmaterial av en eller av båda växterna.
- 10 liter vatten
Gör så här: Lägg i växterna och häll över vattnet. Tyng gärna ner växterna under vattenytan med en sten eller tegelsten. Låt stå från fem dygn till sex veckor; ju längre brygden står desto starkare blir den. Sila därefter bort växtdelarna och använd dem som organiskt material i din odling. Späd en del
koncentrerat gödselvatten med åtta delar vatten och vattna vid ett par tillfällen under säsongen.
Det färdiga gödselvattnet luktar förfärligt och metoden lämpar sig därför bäst om du tillreder
det där inga grannar störs. Vi brukar vattna på kvällen så har den värsta stanken lagt sig under natten.
I vårt filmklipp visar vi hur vi gör:
Våra senaste inlägg
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Göra eget gödselvatten”
Hur silar du?
Hej! Min sambo har slängt ner massa maskrosor och alla möjliga växter i en stor tunna för att göra gödselvatten. Kommer det fungera eller varför rekommenderar man just nässlor? Fungerar samma princip med alla växter?
Man använder främst nässlor för att dom innehåller mycket kväve
Jag fyllde bara på med vatten utan att tynga ner nässlorna. Nu har det stått i två veckor och luktar som det ska (=illa). Men det är fullt med små vita maskar. Ska jag bara ta bort nässlor (och maskar) och använda som vanligt eller betyder maskar att det inte blivit bra och ska göra en ny omgång?
Lämna ett svar