Din varukorg är för närvarande tom!
Förbered jorden med biokol – erbjudande

Det här inlägget är ett samarbete med Grillkol.se och deras biokol på säck. I inlägget berättar vi hur man kan tillsätta biokol i sin odlingsjord under hösten. På så sätt förbereder man jorden inför kommande odlingsprojekt.
Under snart 10 år har vi tillfört biokol i våra odlingsjordar. Biokolen gör både jorden lucker och fukthållande samt skapar en varaktig volym. Särdeles bra är den i lätta jordar och i pallkragar i synnerhet.
Att ha ett gäng pallkragar färdiga för sen eller tidig sådd, lite beroende på när man anser att odlingsåret börjar och slutar, är sannerligen en investering. Vi frösår ett gäng grödor direkt i pallkragarna varje vinter och då är det smidigt att ha pallkragarna klara när tjälen bitit sig fast i dem, och de klåfingriga gröna fingrarna vaknar till liv. Har du även löv, kompost, ogräsensilage, ensilage och fallfrukt kan du också tillföra dessa material och blanda runt i odlingsjorden.
Tidigt under 2020 inledde vi ett samarbete med Grillkol.se som förutom grillkol även tillverkar biokol. Under de senaste snart 10 åren har vi odlat med biokol i våra jordar med riktigt bra resultat. I år använder vi Skogens biokol i våra odlingar.
Under oktober erbjuder företaget 10% i rabatt i webbshoppen vid beställning av biokol. Skriv rabattkoden: höstgrönt10. Erbjudandet gäller till den 31 oktober 2020.

Höststädar försiktigt och tillför biokol.
När vi höststädar i våra odlingar är det mest för att vi ska så eller plantera något strax därefter. Ju mer man kan lämna orört i sin odling desto mer kan man skörda under vinter och vår, ja även under sommaren om man har tur. Kvarlämnad kål, persilja, stjälkselleri mm samt missad potatis kan många gånger överleva för att ge skörd ända in på nästkommande kalenderår.
Men skörd av vissa växter som potatis, bondbönor, rotselleri, ärtor och vitlök lämnar tomma platser och pallkragar efter sig. På dessa platser planterar vi en ny omgång med vitlök, oftast efter potatisen, och sår frön till spenat, dill, persilja och rotfrukter under sen höst eller tom under vintern på tjärad jord. Det är med dessa pallkragar jag jobbar med just nu, tillför biokol, näring och organiskt material. Jag gör dem redo för nya grödor, för nya äventyr.

Egen vitlök
I två pallkragar, där det tidigare vuxit potatis, har vi bestämt att vi ska odla vitlök. Vi fick en fin och stor skörd av våra Sibiriska vitlökar i år, så pass mycket att vi även fick över till eget utsäde, ca 45 stora fina klyftor.
Det första vi gör när vi förbereder en pallkrage är att luckra jorden med en grep, ta bort ogräs och i det här fallet samtidigt leta efter kvarglömda potatisar. Efter det tillför vi en säck biokol till vardera pallkrage om vi inte tidigare i vår tillsatt biokol. När det gäller vitlök gödslar vi även med 1, 5 liter pelleterat hönsgödsel i vardera pallkrage och bladar runt det hela ner till 10 – 15 centimeters djup.
Förbereder du pallkragen eller en odlingsplätt för sådd av tex spenat eller rotfrukter eller för tidig odling av sallat, behöver du inte ta lika mycket hönsgödsel, då räcker det med en tredjedel.

Fakta biokol
Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än den kol man grillar med och ofta med tillsats av något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda biokolet genom att tillföra guldvatten ( kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Biokolet från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det.
Träkol i jorden skapar en lucker jord, det kompost och olika gödsel även skapar. Fast istället för att få en effekt på 2 – 3 år kvarstår biokolets effekt i jorden i hundratals år. En av de största fördelarna med biokol är att det suger åt sig fukt och gör att speciellt pallkragejord som annars kan bli rätt torr behåller vätan betydligt bättre.
I det här erbjudandet får du 10% rabatt när du skriver rabattkoden: höstgrönt10 i webbshoppen vid beställning av biokol. Erbjudandet gäller till den 31 oktober.

Våra senaste inlägg
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Förbered jorden med biokol – erbjudande”
Hej och tack för intressanta och lärorika inlägg.
Är det samma biicool som man använder i bokashi-hinken?
MvhNej det är inte samma produkt / Johannes
Försöker beställa kolen med rabatt, men den har redan gått ut…???
Mvh
LindaAjdå, vi kommer ev göra flera grejer ihop med dem under våren. Håll utkik. / Johannes
Lämna ett svar