Din varukorg är för närvarande tom!
Förbered jorden med biokol – erbjudande

Det här inlägget är ett samarbete med Grillkol.se och deras biokol på säck. I inlägget berättar vi hur man kan tillsätta biokol i sin odlingsjord under hösten. På så sätt förbereder man jorden inför kommande odlingsprojekt.
Under snart 10 år har vi tillfört biokol i våra odlingsjordar. Biokolen gör både jorden lucker och fukthållande samt skapar en varaktig volym. Särdeles bra är den i lätta jordar och i pallkragar i synnerhet.
Att ha ett gäng pallkragar färdiga för sen eller tidig sådd, lite beroende på när man anser att odlingsåret börjar och slutar, är sannerligen en investering. Vi frösår ett gäng grödor direkt i pallkragarna varje vinter och då är det smidigt att ha pallkragarna klara när tjälen bitit sig fast i dem, och de klåfingriga gröna fingrarna vaknar till liv. Har du även löv, kompost, ogräsensilage, ensilage och fallfrukt kan du också tillföra dessa material och blanda runt i odlingsjorden.
Tidigt under 2020 inledde vi ett samarbete med Grillkol.se som förutom grillkol även tillverkar biokol. Under de senaste snart 10 åren har vi odlat med biokol i våra jordar med riktigt bra resultat. I år använder vi Skogens biokol i våra odlingar.
Under oktober erbjuder företaget 10% i rabatt i webbshoppen vid beställning av biokol. Skriv rabattkoden: höstgrönt10. Erbjudandet gäller till den 31 oktober 2020.

Höststädar försiktigt och tillför biokol.
När vi höststädar i våra odlingar är det mest för att vi ska så eller plantera något strax därefter. Ju mer man kan lämna orört i sin odling desto mer kan man skörda under vinter och vår, ja även under sommaren om man har tur. Kvarlämnad kål, persilja, stjälkselleri mm samt missad potatis kan många gånger överleva för att ge skörd ända in på nästkommande kalenderår.
Men skörd av vissa växter som potatis, bondbönor, rotselleri, ärtor och vitlök lämnar tomma platser och pallkragar efter sig. På dessa platser planterar vi en ny omgång med vitlök, oftast efter potatisen, och sår frön till spenat, dill, persilja och rotfrukter under sen höst eller tom under vintern på tjärad jord. Det är med dessa pallkragar jag jobbar med just nu, tillför biokol, näring och organiskt material. Jag gör dem redo för nya grödor, för nya äventyr.

Egen vitlök
I två pallkragar, där det tidigare vuxit potatis, har vi bestämt att vi ska odla vitlök. Vi fick en fin och stor skörd av våra Sibiriska vitlökar i år, så pass mycket att vi även fick över till eget utsäde, ca 45 stora fina klyftor.
Det första vi gör när vi förbereder en pallkrage är att luckra jorden med en grep, ta bort ogräs och i det här fallet samtidigt leta efter kvarglömda potatisar. Efter det tillför vi en säck biokol till vardera pallkrage om vi inte tidigare i vår tillsatt biokol. När det gäller vitlök gödslar vi även med 1, 5 liter pelleterat hönsgödsel i vardera pallkrage och bladar runt det hela ner till 10 – 15 centimeters djup.
Förbereder du pallkragen eller en odlingsplätt för sådd av tex spenat eller rotfrukter eller för tidig odling av sallat, behöver du inte ta lika mycket hönsgödsel, då räcker det med en tredjedel.

Fakta biokol
Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än den kol man grillar med och ofta med tillsats av något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda biokolet genom att tillföra guldvatten ( kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Biokolet från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det.
Träkol i jorden skapar en lucker jord, det kompost och olika gödsel även skapar. Fast istället för att få en effekt på 2 – 3 år kvarstår biokolets effekt i jorden i hundratals år. En av de största fördelarna med biokol är att det suger åt sig fukt och gör att speciellt pallkragejord som annars kan bli rätt torr behåller vätan betydligt bättre.
I det här erbjudandet får du 10% rabatt när du skriver rabattkoden: höstgrönt10 i webbshoppen vid beställning av biokol. Erbjudandet gäller till den 31 oktober.


Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Förbered jorden med biokol – erbjudande”
Hej och tack för intressanta och lärorika inlägg.
Är det samma biicool som man använder i bokashi-hinken?
MvhNej det är inte samma produkt / Johannes
Försöker beställa kolen med rabatt, men den har redan gått ut…???
Mvh
LindaAjdå, vi kommer ev göra flera grejer ihop med dem under våren. Håll utkik. / Johannes
Lämna ett svar