Din varukorg är för närvarande tom!
Förbered jorden med biokol – erbjudande

Det här inlägget är ett samarbete med Grillkol.se och deras biokol på säck. I inlägget berättar vi hur man kan tillsätta biokol i sin odlingsjord under hösten. På så sätt förbereder man jorden inför kommande odlingsprojekt.
Under snart 10 år har vi tillfört biokol i våra odlingsjordar. Biokolen gör både jorden lucker och fukthållande samt skapar en varaktig volym. Särdeles bra är den i lätta jordar och i pallkragar i synnerhet.
Att ha ett gäng pallkragar färdiga för sen eller tidig sådd, lite beroende på när man anser att odlingsåret börjar och slutar, är sannerligen en investering. Vi frösår ett gäng grödor direkt i pallkragarna varje vinter och då är det smidigt att ha pallkragarna klara när tjälen bitit sig fast i dem, och de klåfingriga gröna fingrarna vaknar till liv. Har du även löv, kompost, ogräsensilage, ensilage och fallfrukt kan du också tillföra dessa material och blanda runt i odlingsjorden.
Tidigt under 2020 inledde vi ett samarbete med Grillkol.se som förutom grillkol även tillverkar biokol. Under de senaste snart 10 åren har vi odlat med biokol i våra jordar med riktigt bra resultat. I år använder vi Skogens biokol i våra odlingar.
Under oktober erbjuder företaget 10% i rabatt i webbshoppen vid beställning av biokol. Skriv rabattkoden: höstgrönt10. Erbjudandet gäller till den 31 oktober 2020.

Höststädar försiktigt och tillför biokol.
När vi höststädar i våra odlingar är det mest för att vi ska så eller plantera något strax därefter. Ju mer man kan lämna orört i sin odling desto mer kan man skörda under vinter och vår, ja även under sommaren om man har tur. Kvarlämnad kål, persilja, stjälkselleri mm samt missad potatis kan många gånger överleva för att ge skörd ända in på nästkommande kalenderår.
Men skörd av vissa växter som potatis, bondbönor, rotselleri, ärtor och vitlök lämnar tomma platser och pallkragar efter sig. På dessa platser planterar vi en ny omgång med vitlök, oftast efter potatisen, och sår frön till spenat, dill, persilja och rotfrukter under sen höst eller tom under vintern på tjärad jord. Det är med dessa pallkragar jag jobbar med just nu, tillför biokol, näring och organiskt material. Jag gör dem redo för nya grödor, för nya äventyr.

Egen vitlök
I två pallkragar, där det tidigare vuxit potatis, har vi bestämt att vi ska odla vitlök. Vi fick en fin och stor skörd av våra Sibiriska vitlökar i år, så pass mycket att vi även fick över till eget utsäde, ca 45 stora fina klyftor.
Det första vi gör när vi förbereder en pallkrage är att luckra jorden med en grep, ta bort ogräs och i det här fallet samtidigt leta efter kvarglömda potatisar. Efter det tillför vi en säck biokol till vardera pallkrage om vi inte tidigare i vår tillsatt biokol. När det gäller vitlök gödslar vi även med 1, 5 liter pelleterat hönsgödsel i vardera pallkrage och bladar runt det hela ner till 10 – 15 centimeters djup.
Förbereder du pallkragen eller en odlingsplätt för sådd av tex spenat eller rotfrukter eller för tidig odling av sallat, behöver du inte ta lika mycket hönsgödsel, då räcker det med en tredjedel.

Fakta biokol
Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än den kol man grillar med och ofta med tillsats av något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda biokolet genom att tillföra guldvatten ( kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Biokolet från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det.
Träkol i jorden skapar en lucker jord, det kompost och olika gödsel även skapar. Fast istället för att få en effekt på 2 – 3 år kvarstår biokolets effekt i jorden i hundratals år. En av de största fördelarna med biokol är att det suger åt sig fukt och gör att speciellt pallkragejord som annars kan bli rätt torr behåller vätan betydligt bättre.
I det här erbjudandet får du 10% rabatt när du skriver rabattkoden: höstgrönt10 i webbshoppen vid beställning av biokol. Erbjudandet gäller till den 31 oktober.


Våra senaste inlägg
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Förbered jorden med biokol – erbjudande”
Hej och tack för intressanta och lärorika inlägg.
Är det samma biicool som man använder i bokashi-hinken?
MvhNej det är inte samma produkt / Johannes
Försöker beställa kolen med rabatt, men den har redan gått ut…???
Mvh
LindaAjdå, vi kommer ev göra flera grejer ihop med dem under våren. Håll utkik. / Johannes
Lämna ett svar