Vi bestämde oss för att ge tillbaka lite kärlek till våra flygande vänner och ha ett fågelspecial på vår sida. Tillsammans med företaget Vivara som erbjuder 15% på hela sitt sortiment dök vi in i denna värld på flera plan.
För oss hänger djur och natur intimt ihop med odlandet, på både ont och gott skulle man kanske kunna säga, då många varelser faktiskt konkurrerar om våra delikatesser. Men oftast har speciellt fåglar varit till större glädje än sorg i vårt odlande. Det var egentligen först när jag började odla som jag också började komma nära och känna mig som en del av livsväven på riktigt. Jag fick en djupare och mer närvarande nyfikenhet om omvärlden där ute som inte inbegriper människor. För mig blev detta till en bestående fascination, ständig återhämtning och källa till glädje.
Musiken i våra liv
Fåglar är en stor del av detta och har ända sedan jag varit liten ackompanjerat mitt liv med sina soundtracks. Jag minns fortfarande hur jag som litet barn låg och njöt i min säng i vår stuga när jag vaknade av bofinkens och lövsångarens ljuvliga sång. Diffust genom timmerväggen kunde de höras samtidigt som morgonsolens strålar sken in genom de små fönstren. Vilket vackert sätt att starta våren på! Nu för tiden, när vi anländer till stugan sena vårkvällar, brukar vi lyssna till kakafonin från trädtopparna på andra sidan åkern. Ofta fastnar jag där och hör hur de tystnar vartefter mörkret sänker sig.
Samarbete med Vivara – fågelspecial
Det här är ett samarbete med Vivara som är ett företag som saluför material för fåglar, igelkottar, ekorrar samt mycket annat . De erbjuder 15% rabatt på hela sortimentet mellan den 24/10 2020 t.o.m. 8/11 2020 om du skriver rabattkoden: SEFG1020 när du gör din beställning. Rabattkoden skrivs vid varukorgen i samband med utcheckningen i kassan. På sidan allmänna villkor kan du se mer vad som gäller kring beställningar.
I stad och på land
Både kring vår stuga och där vi bor i staden är det fullt med fåglar. Ibland ger sig hackspetten på de opanelade väggarna på utsidan av stugan på jakt efter föda. Flugsnapparen bygger vissa år bo i verandafönstret. Koltrastarna norpar höstens sista amerikanska blåbär och trädkrypare och talgoxar stirrar in mot oss genom vardagsrumsfönsterna.
I staden har vi i princip samma slags fåglar som vid stugan. Fast i staden finns mer sparv och ett gäng kaxiga och oblyga skator som kommer i flock och är glupska. Då en hel del skogspartier i städerna inte blir lika hårt ansatta, som skogarna på landsbygden blir av skogsbolagen, finns det ofta fler naturligt döda träd och en större artrikedom i de små skogspartierna i staden. I staden är det snäppet vanligare att vi får se ekorrar, duvor, duvhökar och gröngölingar. När vi gjorde vår ”fågelbeställning” tänkte vi att produkterna skulle passa både i staden och vid stugan. Men det var svårt att komma överens.
Lösa frön
I stan vid vår balkong satsade vi på en fågelmatskål av keramik att lägga frön i. Tidigare har vi haft modeller i trä som alltför lätt blir skitiga och svåra att få rena. Trots att den är i keramik är den ganska nätt och lätt att plocka bort och göra ren om man skulle vilja. Det var enkelt att fästa den med ett snöre i vår paradisbuske precis utanför balkongen, så vi slipper frörester och spill på balkongen men kan ändå ha den så nära att vi kan njuta av den livliga trafiken.
Stora bollar
Jag satsade på ett par riktigt stora fågelbollar i år. Det blir spännande att se hur länge de kommer att räcka och hålla formen! De kommer i alla fall vara ganska tunga för både nötskrikor och skator att släpa i väg med, i alla fall inledningsvis. Jag satt denna dubbelboll ganska nära stugan för säkerhetsskull, då de stora fåglarna som är girigast inte brukar våga sig dit. Jag vill ju att de ska räcka länge.
Jordnötsmörlimpa
Då den yngsta av oss är synnerligen kreativ gällande handarbete passade jag på att köpa på mig en jordnötsmörlimpa. Det är som en slags ätbar modellera baserad på jordnötssmör som man kan göra egna bollar och figurer av. En del blev till ganska ordinära bollar med eller utan frön på utsidan och andra blev till olika slags figurer. Medan vi knådade, knådade vi även in de snören de ska hänga i så pass mycket i mitten av bollen som det är möjligt. På så sätt kan de hänga kvar så länge det är möjligt. En bieffekt av detta arbete var att om man är torr om händerna.
Tidigare har vi gjort egna fröbollar genom att smälta fett och gjuta i bullformar. Den här metoden var enklare och roligare samt att det inte behöver vara någon vuxen med och passa det varma.
Fågelholk
Avslutningsvis ville vi bidra med bostad och vila till de minsta fåglarna. Både jag och Tora tyckte att det vore kul att köpa en byggsats så att man fick spika och låta lite också. Allt som behövdes, förutom hammare och skruvmejsel, låg i byggsatsen inkl några extraspikar och spikhålen var förborrade. Skruvarna var ganska tunga att dra i för hand så de fick jag hjälpa till med, annars fixade vår dotter det mesta på egen hand.
Hur ska den målas var ska de bo?
Innan vi sätter upp fågelholken ska vi fundera ett tag på om den ska motivmålas innan vi lägger på ett lager linolja med terpentin. Vi har heller inte riktigt bestämt var vi ska ha den någonstans. Tora vill att den ska hänga i staden nära eller t.o.m. på balkongen så att vi kan se häckning och ungarna. Men jag skulle helst vilja sätta upp den på en vägg på vår stuga.
Att sätta upp fågelholkar på hösten och vintern kan vara ett smart drag om man redan nästkommande vår vill ha gäster i dem. Då hinner våra stannfåglar vänja sig vid dem.
Johannes Wätterbäck
Vivara saluför material för fåglar, igelkottar, ekorrar samt mycket annat. De erbjuder 15% rabatt på hela sortimentet mellan den 24/10 2020 t.o.m. 8/11 2020 om du skriver rabattkoden: SEFG1020 när du gör din beställning.
Lämna ett svar