Din varukorg är för närvarande tom!
Egen äppelcidervinäger
Då var det dags att göra egen äppelcidervinäger igen och i år tillverkar vi den på Åkerö och Melonäpple, två av våra äppelfavoriter som erfarenhetsmässigt visat sig vara bra för vinägertillverkning.
Egentligen fungerar de flesta äpplen, vi har testat gravensteiner, Cox Pomona, några okända frukter samt Transparent blanche. Förra året hade vi problem med att få till en bra vinäger av Cox orange. Vad vi efteråt förstått är att just den sorten innehöll en stor del pektin som på något sätt blockerade vinägermammans arbete. Vi gör vinäger på två sett dels av äppelmust, den lite mer omständiga och denna metod som är den enkla , bilden ovan då äpplen klyftas upp i fyra delar och därefter täcks med en sockervattenlösning.
Efter ett par dagar till en vecka kommer spontanjäsningen igång och efter ett par månader är jäsningen klar och steg 2 tar vid. Vinägermamman tillsätts och ska äta upp all alkohol och genom detta arbete skapa en god vinäger.
I år testar vi också att jäsa med champagnejäst i första steget se inlägget här: https://farbrorgron.se/appelcider-gora-sjalv/
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Egen äppelcidervinäger”
Kul att höra Annika, det är ju så otroligt användbart och har ju så bra lagringsegenskaper. Tack 🙂
Hej!
Melon äpple är även för mig ett favoritäpple. Bra att tillaga både det ena och andra på.
Kul med reportaget i Icabladet.
Grattis till det.
Allt gott
AnnikaHej, det är första gången jag gör äppelcidervinäger. Så jag har inte haft tillgång till någon vinägermamma. Så länge som jag hade kvar äppelbitarna kunde jag mot slutet se att det bubblade och jäste. Men efter att jag filtrerat bort äppelbitarna (och förvarat mörkt vid ca 25 grader i 2-3 veckor i stor burk med stor öppning) så har det blivit en bottensats och all jäsning har upphört. Lösningen är grumlig och det är en halvcentimeter tjock bottensats på botten. Smaken är mkt vinägerstark och skarp och jag känner ingen jästsmak. Någon vinägermamma har jag inte sett till. Jag undrar om jag råkat döda jästen? Hur går jag vidare?
Det låter onekligen lovande om jästsmaken är borta! Försök att få bort bottensatsen genom att hälla av den klara vinägern i en ny behållare. Den grumliga vätskan kan du hälla i ett hög och smal behållare, typ glaskaraff och portionera ut den klara vätskan som bildas längst upp till resten av det klara. Om det blir gott och vinägerstarkt så har du antagligen rätt kultur som tillverkar ättikssprit av den alkoholhaltiga drycken. Om du inte är nöjd kan du tillsätta upp par dl ofiltrerad vinäger från matvaruaffären. För att vinägermammor ska bildas gäller det att öppningen inte är stängd./ Johannes
Lämna ett svar