Din varukorg är för närvarande tom!
Dags att skörda vitlök
”Ska vi tävla?!? Vi mot vitlöken??” Sedan sprang vi ut i odlingen redo att plocka upp all vitlök utan att blasten skulle brytas av. Det vinnande tricket är någon form av hjälpmedel. En grep funkar hyfsat bra. Vi lirkade, drog lite, böjde hit och dit och blev såklart överlägsna vinnare.
I december satte vi ner vitlöksklyftor i våra olika odlingar. Under våren tilläggsgödslade vi dem och därefter har de fått växa och frodas. Bäst har det av någon anledning blivit i vår tillsammansodling vid vårt hyreshus. I odlingen vid vår stuga har det knappt blivit någon vitlök alls och andra odlare i trädgårdsforum har vittnat om att året 2016 inte är något vidare vitlöksår. Men nog har vi vitlök allt, så vi klarar oss även detta år.

När man ska skörda vitlök för lagring bör man skörda någon gång i juli eller i början av augusti. Skördar man senare finns risk att klyftorna fallit isär eller att skalet har börjat lossna. Lagringsmöjligheten försämras då märkvärt.

Vid skörd brukar vi använda en grep till hjälp eftersom blasten lätt går av ifall man drar för hårt. Men med grepen bör man också var lite försiktig. Det kan hända att man skadar vitlöken. Skadade lökar behöver ätas direkt och kan inte lagras något längre tag. Det gör inte så mycket ifall det händer med några stycken. Det är supergott med färsk vitlök.
Vissa sorter av vitlök bildar bulbiner högst upp på blasten, även kallad ormlök. Vi klippte av dessa och friterade dem i rapsolja med lite örtsalt.
Verkligen en delikatess!
När lökarna är upptagna är det dags för torkningen. En ljus och torr plats blir bäst. Vi brukar lägga ut tidningar på ett bord eller golv och låta löken ligga där tills blasten är helt genomtorr. Sedan klipper vi av blasten och spar vitlökarna på torr plats, inomhus. Vissa brukar hänga upp sin vitlök för torkning och en del gör snygga flätor. Det ska vi prova i år för första gången.

Det är viktig att aldrig förvara vitlök, och inte annan lök heller för den delen, i kylskåp eller liknande. Då tror vitlöken att det är dags att gro. Köper du vitlök i butik och den börjar gro, kan du ge dig sjutton på att den tidigare utsatts för någon typ av kyla.
Vi har en hel del vitlök kvar från förra året och nu när vi har nya på lagring, kan vi lyxa till det med hela ugnsbakade vitlökar framöver…
Theres Lunde´n
Våra senaste inlägg
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Dags att skörda vitlök”
Var förvarar ni skörden under vintern? Vilken temperatur är bäst så att de inte torkar?
Har man skalet kvar torkar inte vitlöken. Vi har vitlöken i rumstemperatur krin 20 grader och det fungerar utmärkt.
Lämna ett svar