Din varukorg är för närvarande tom!
Dags att skörda vitlök
”Ska vi tävla?!? Vi mot vitlöken??” Sedan sprang vi ut i odlingen redo att plocka upp all vitlök utan att blasten skulle brytas av. Det vinnande tricket är någon form av hjälpmedel. En grep funkar hyfsat bra. Vi lirkade, drog lite, böjde hit och dit och blev såklart överlägsna vinnare.
I december satte vi ner vitlöksklyftor i våra olika odlingar. Under våren tilläggsgödslade vi dem och därefter har de fått växa och frodas. Bäst har det av någon anledning blivit i vår tillsammansodling vid vårt hyreshus. I odlingen vid vår stuga har det knappt blivit någon vitlök alls och andra odlare i trädgårdsforum har vittnat om att året 2016 inte är något vidare vitlöksår. Men nog har vi vitlök allt, så vi klarar oss även detta år.

När man ska skörda vitlök för lagring bör man skörda någon gång i juli eller i början av augusti. Skördar man senare finns risk att klyftorna fallit isär eller att skalet har börjat lossna. Lagringsmöjligheten försämras då märkvärt.

Vid skörd brukar vi använda en grep till hjälp eftersom blasten lätt går av ifall man drar för hårt. Men med grepen bör man också var lite försiktig. Det kan hända att man skadar vitlöken. Skadade lökar behöver ätas direkt och kan inte lagras något längre tag. Det gör inte så mycket ifall det händer med några stycken. Det är supergott med färsk vitlök.
Vissa sorter av vitlök bildar bulbiner högst upp på blasten, även kallad ormlök. Vi klippte av dessa och friterade dem i rapsolja med lite örtsalt.
Verkligen en delikatess!
När lökarna är upptagna är det dags för torkningen. En ljus och torr plats blir bäst. Vi brukar lägga ut tidningar på ett bord eller golv och låta löken ligga där tills blasten är helt genomtorr. Sedan klipper vi av blasten och spar vitlökarna på torr plats, inomhus. Vissa brukar hänga upp sin vitlök för torkning och en del gör snygga flätor. Det ska vi prova i år för första gången.

Det är viktig att aldrig förvara vitlök, och inte annan lök heller för den delen, i kylskåp eller liknande. Då tror vitlöken att det är dags att gro. Köper du vitlök i butik och den börjar gro, kan du ge dig sjutton på att den tidigare utsatts för någon typ av kyla.
Vi har en hel del vitlök kvar från förra året och nu när vi har nya på lagring, kan vi lyxa till det med hela ugnsbakade vitlökar framöver…
Theres Lunde´n
Våra senaste inlägg
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Dags att skörda vitlök”
Var förvarar ni skörden under vintern? Vilken temperatur är bäst så att de inte torkar?
Har man skalet kvar torkar inte vitlöken. Vi har vitlöken i rumstemperatur krin 20 grader och det fungerar utmärkt.
Lämna ett svar