Dags att skapa vårens färgsprakande trädgård

Finns det något underbarare än att möta våren och ljuset med en färgsprakande trädgård efter en lång och mörk tid? För mig har det alltid varit ett mål att liksom fira in våren med färger och former och kunna få blomma ut efter denna långa längtan. Fram till att tjälen lägger sitt lock över jorden kan man plantera blomsterlökar, men se till att du inte väntar för länge, många sorter brukar ta slut innan vi närmar oss den bistra kylan.

Den här artikeln är ett samarbete med Impecta Fröhandel som ger dig 50 kr i rabatt på beställningar över 300 kr om du använder koden GRÖNLÖK23 vid ditt köp. Rabatten gäller till och med midnatt den 11 oktober.

Kika in på deras lökar: Lökar&Knölar

När jag Johannes började odla för si så där 30 år sedan var mitt mål att skapa blomsterprakt i min mammas gamla övergivna trädgård. Alla minnen samt fotografier i fotolådan fick mig att längta till detta blommande överflöd. Jag hade storslagna planer som grusades ganska rejält de första åren innan jag satt mig in i odlandets konst och började att utvecklade odlandet och mig själv.

Läs mer: Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan

Lätt att odla?

En del menar att det är lätt att odla och visst om man kan det så är det ju ganska enkelt. Men det tar ju några år innan man börjar bli någorlunda säker. Min odlingskunskap bygger på konstanta misslyckanden och en vilja att fortsätta. Med tiden växer man in i odlandets konst, det är själva utbildningen och samtidigt målet, man blir aldrig klar.

Tulpanerna på bilden längst upp i inlägget är Darwidhybridtulpaner av sorten ”Pink impression”. Jag köpte ett 80 pack och planterade alla i rabarberslänten precis utanför dörren. Det blev så galet snyggt att jag fotade hur mycket som helst, ja även helt okända människor stannade och njöt och fotograferade.

Mörkret fick vägleda mig

Uppväxt som jag var och där jag fortfarande lever i mångt och mycket, i de mörka skogarna i södermanland, skapades en konstant längtan efter ljuset redan från september och framåt. Sommaren var ganska överdådig i både ljus och blommande blommor emedan tidig vår ofta är ganska fattig och lite småblyg i sin blomsterprakt.

Längtan till våren

Jag bestämde mig för att hjälpa denna årstid på traven. Så jag satsade på att skapa en färgstarkt blommande vår, en slags tidig blomsterteater för mig att längta till och njuta av.

Med perenner och många olika slags blomsterlökar började jag få ordning på min mammas gamla trädgård. Det var så underbart att se knoppar och plantor visa sig tidigt och få gå och längta till de brast ut i blomning. Det gjorde min väntan i det mörka mer värd och jag hade något spännande att längta till.

En enkel väg till blomsterprakt

Blomsterlökar som blommar på våren och tidig sommar är bland det enklaste, bästa och mest träffsäkra växterna för tidig blomsterprakt! Som vanligt köper jag på mig alldeles för många lökar, planterar alldeles för tätt och ”råkar” blanda färger i mer eller mindre vågade kombinationer. I år har jag dock varit lite mer noga med att inte blanda alldeles för glatt och vågat. Jag har försökt mig på att hålla vissa färgtoner och lökarna jag skaffade delade jag upp i två lådor en för Skogsträdgården och en för Tillsammansodlingen.

Som ni ser ovanför kommer det vid stugan dra mer åt det rosa och aprikosa hållet tillsammans med dova purpurtoner av höga klockliljor. Tillsammansodlingen får också en portion av rosa nyanser men där låter jag också gult och orange ta plats. Kungsängsliljor i blandade färger är en favorit och de passar så otroligt bra vid stugan så där måste de bara bo. Tillsammansodlingen får istället bära fram några uttänkta grupper av Darwindtulpanen Salmon impression samt Finola tulpanerna som är läckert rosa med grönt upp på de yttersta kronbladen.

Så här gör jag när jag planterar

Eftersom jag alltid har mer eller mindre ont om plats, spelar det ingen roll hur stora ytor vi odlar på. Först går jag runt och spanar på lämpliga ställen för plantering. När jag upptäck dessa ytor gräver jag bort ev ogräs och eller minskar ner på yviga perenner. Sedan grepar jag jorden så djupt jag kan, typ 20 – 30 cm och plockar bort rotogräs. Efter det är det dags att tillföra 10 – 20 liter kompost och gödsel. Benmjöl sägs vara bra till lökar men jag har inte märkt någon skillnad på benmjöl eller annat gödsel. Det viktigaste är att det är ett gödsel som är pyralidfritt så att jag inte får in gifter i våra odlingar. Jag tar ca en näve gödsel till varje grupp om 5- 7 normala lökar eller till varje stor. Det viktigaste är inte att du är exakt utan att du överhuvudtaget tillför.

Den här artikeln är ett samarbete med Impecta Fröhandel som ger dig 50 kr i rabatt på beställningar över 300 kr om du använder koden GRÖNLÖK23 vid ditt köp. Rabatten gäller till och med midnatt den 11 oktober.

Kika in på deras lökar: Lökar&Knölar

Lycka till / Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *