Din varukorg är för närvarande tom!
Bulgursallad med halloumi

Vi äter mestadels vegetarisk mat i vår familj. Det händer att vi då och då besöker en restaurang trots att vi själva både odlar våra egna grönsaker och mer än gärna experimenterar i vår kök. De vegetariska rätterna är i minoritet i de flesta menyer och ibland känner man bara ”Det kan väl för sjutton inte vara så svårt att slänga ihop med bulgursallad med halloumi och fetaröra”. Här har vi en supergod rätt som vi väldigt gärna skulle vilja se på restaurangmenyn nästa gång vi kommer. Rätten kan ätas kall, men även ljummen och het. Man kan göra som man önskar. Det är bara fetaröran som måste vara kall.
Ingredienser för 3-4 personer
- 5 – 6 dl kokad och kall eller varm bulgur
- 1 -2 fpk med halloumi
- olja till stekning
- några frodiga sallatsblad
Vinägrett
- 1 dl olja
- 1/2 dl vinäger
- 1 pressad vitlöksklyfta
- örtsalt
- 1/2 dl finhackad gräslök
- 3/4 dl finhackad persilja
- 1 msk repad färsk timjan
- (örterna ovan kan bytas ut mot tex rödlök och torkade örtkryddor)
Fetaoströra
- 75 g fetaost
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl gräddfil
- örtsalt
Vitlöksfräst paprika och tomat
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 3 medelstora tomater
- 2 vitlöksklyftor
- salt
- svartpeppar
- olja till stekning
Gör så här: Blanda ingredienserna till vinägretten och därefter blandas vinägrett med bulgur i en skål.
Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med gräddfil, pressad vitlök och örtsalt. Låt stå en stund i kylskåpet innan servering.
Skär paprika och tomat i bitar. Vi brukar skära tomaterna i klyftor och sedan delar vi varje klyfta i två delar. Vitlöken grovhackas. Börja med att fräsa paprikan i olja på ganska hög värme så att de näst intill blir brända. Rör med stekspade ofta så det inte blir kolbitar av paprikan. När paprikan fått färg tillstätter man tomat och vitlök och kryddor. Rör då och då. Vi tycker om att även tomaten får lite färg. När tomat och paprika fått fin färg kan man hälla röran i en skål, vill man att det ska vara lite mer såsigt kan man hälla i lite mer olja. Diska inte stekpannan.
Skär halloumiosten i skivor. Häll i en klick olja i stekpannan i resterna från paprika- och tomatfräset och stek halloumin tills den får gyllenbrun färg på båda sidorna. Det kan till en början se ut att ta lång tid, men när pannan är varm går det snabbt, så var lite observant.
Ta fram tallrikar och varva bitar av sallatsblad med bulgur, tomat och paprika. Lägg halloumin på toppen och servera med en klick fetaröra.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar