En lättlagad och snabb böngryta toppad med knaperstekt zucchini och vitlök från tillsammasodlingen.
Ingredienser
1 burk krossade tomater
0,5 dl neutral olja
0,3 dl olivolja (till couscousen)
1/4 tomatburk med vatten
2 tsk grönsaksbuljong
1-2 msk ramslöksolja
1 tsk råsocker
4-6 msk tomatpuré
1-2 vitlöksklyftor
2 burkar blandade bönor
1 msk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
Citronsaft efter tycke och smak
1 tsk torkad chili eller en matsked sambal oelek
2 små eller en medelstor zucchini
3 dl couscous
Örtsalt till avsmakning
Gör så här: Häll ner de krossade tomaterna, de pressade vitlöksklyftorna, vattnet, buljongen, ramslöksoljan, sockret, tomatpurén i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Rör om så att alla ingredienser blandar sig. Koka upp och låt det sjuda i 10 minuter. Häll därefter ner bönorna och låt det småsjuda ytterligare 10 – 15 min, rör lite då och då så att det inte bränner vid. Lägg couscousen i en kastrull med lock och koka upp 5 dl saltat vatten som du slår över couscousen, lägg på locket och låt stå och svälla i 20 min. När couscousen är klar så rör ner olivoljan och blanda om. Klyfta upp zucchinin samtidigt som couscousen står och sväller och stek den i olja så att den får yta, salta och strö klyftorna över grytan.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar