Bli av med dina fruktflugor!

Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och krälande varelser. Så hur hur bär man sig åt för att eliminera dem och hur kommer det sig att de blir så många på så kort tid?

Banan/ fruktflugor finns där frukter och grönsaker finns, i synnerhet bland bananer, men de trivs också i närheten av förädlingsprocesser som syrning och jäsning och där man lagrar tomater. Det enklaste man kan göra för att slippa dem är att undvika allt som kan locka dem, speciellt att ha frukt och grönsaker framme. Men om man inte vill eller kan undvika frukt och grönsaker och dessutom älskar att odla och pyssla med olika förädlingar, kan man behöva ta upp striden mot dem på ett effektivare sätt. I mitt fall blev det att bygga en ny slags fälla för att skapa en plats dit jag kunde locka dem för att senare eliminera dem.

Förstå din fiende – fruktflugor

Det finns flera metoder man kan använda sig av för att begränsa banan/fruktflugor. Genom att se till att frukter och grönsaker som blir dåliga inte ligger inomhus och drar till sig flugor begränsar man deras möjligheter att bli fler. Det är nämligen där och i närheten av dessa dåliga frukter och grönsaker som bananflugorna lägger sina ägg och skapar framtidens individer. När vi förstår deras fortplantningsprocess kan vi verkligen ta upp kampen mot dem och vinna den.

Larver som förpuppat sig. De ser ut som minikumminfrön med blotta ögat. Här sitter de på utsidan av ett fat där jag lagrat min tomatfälla.

Fruktflugor Fortplantningen

Det var när jag upptäckte hur bananflugorna skötte fortplantningen, ja var deras barn placerades, som jag kunde få ner flugornas antal. Det är nämligen så att dessa odågor har en förkärlek för speciellt tomater och citrusfrukter som börjar ge upp. Så fort det finns en skada på en tomat eller när de börjar bli gamla eller någon trist halv citron blir liggandes är de där. Ganska omgående kommer det fruktflugshonor och lägger sina ägg i de tråkiga grönsakerna. På ett dygn kan det ha placerats ett gäng ägg som för ögat är mycket svåra att se.

Efter några dagar kläcks äggen och ut kommer små larver, som inte heller är så lätta att upptäcka. Dessa larver förpuppar sig ganska snart både på de skadade frukterna där de tidigare levt som ägg och larver, men också bredvid och runt i kring de dåliga grönsakerna som tex på tallrikar, brickor, fönsterbrädor mm. Ett vant öga kan upptäcka dem om man vet vad man ska leta efter. De ser ut som ett gäng mini-kumminfrön och i varje liten puppa ligger en ny individ redo att kläckas och gå på upptäcktsjakt i ens hem.

Att se hela processen

Denna procedur från ägg, via puppa till färdig organism kallas för fullständig metamorfos. Många gånger kan det vara denna stegvisa förvandling som gör det svårt att verkligen minimera antalet flugor. Man tappar lätt bort sig mitt i transformeringen och ser inte orsak och verkan så tydligt. Att flugorna liksom gömmer sig i ett förpuppningsstadie och att man då tror att man fått ner antalet individer tills de blossar upp igen. Det spelar ju ingen roll om man dränker mor och far om de innan det har lyckats para sig och lägga mängder med ägg som kläcks efter ett par dagar. Det kan kännas hopplöst när man, samtidigt som man tittar ner i sina fällor (vanligt med vinägerfällor), upptäcker mängder med drunknade flugor, att man aldrig liksom verkar bli av med dem.

Mitt bästa vapen är en tomatfälla. En halvdålig tomat och en dammsugare!

Mitt bästa vapen mot fruktflugor

Mitt bästa vapen är dammsugaren och en tomat ( alternativt en halv citron) som håller på att ge upp. Jag ser till att locka de små liven till något de verkligen gillar och dräper dem antingen mitt i parningen, äggläggningen eller kläckningen. Då vi vissa år lagrat ett par hundra kilo tomater inomhus under hösten har vi verkligen fått chansen att utveckla den här tekniken. Den är betydligt mer effektiv en de där färdiga små fällorna med klisterlappar som man häller lite vinäger i.  På bilden ovanför är det en gul Brandywine och det är i dess sprickor den börjar bli dålig och just sådana här små sprickor verkar bananflugorna älska.

Hitta de bästa fällorna

Förvarar man tomater inomhus på brickor och fat hittar man de bästa frukterna där det verkar uppehålla sig flest flugor. Ju tidigare man upptäcker de dåliga grönsakerna desto snabbare utrotar man flugorna.  Jag brukar ta just den tomaten / tomaterna där flugorna uppehåller sig och placerar den/dem på ett fat på ett annat ställe där jag lätt kan bevaka flygtrafiken och dammsuga lite då och då.

Trägen vinner

När jag sitter hemma och arbetar svänger jag förbi med dammsugaren strax ovanför tomatfällan var och varannan timme. Jag brukar i samband med damsugningen knacka lite på fatet och då brukar det flyga upp ytterligare ett gäng med flugor som tidigare lyckats hålla sig fast i tomaten eller i material runt i kring. Jag låter dammsugaren vara på i ca en minut efter att jag är klar, för att säkerställa att flugorna verkligen dör. Jag har några gånger satt på en genomskinlig plastpåse och en gummisnodd på dammsugarmunstycket, bara för att se om de lyckas med att överleva och krypa ur dammsugaren, men har aldrig upptäckt några flugor.

Andra vapen mot fruktflugor

Det finns många olika lösningar (vapen) mot banan/fruktflugor och man får laborera sig fram till vilka man tycket fungerar bäst. Min rekommendation när det gäller ”skadedjur” är att man bör använda sig av flera tekniker samtidigt för att uppnå bäst effekt och försöka upptäcka dem i ett tidigt stadie. Tidigare har jag främst testat två tekniker parallellt med gott resultat. Dels olika slags vinäger / alkohol-blandningar stående i glas med en skvätt diskmedel i, så att flugorna dränker sig, samt klisterlappar för att de ska fastna och dö svältdöden. Dessa två tekniker tillsammans med dammsugartekniken ger ett riktigt bra resultat även om damsugarmetoden är den i särklass bästa.

OBS! Har du dessa fruktflugproblem utan att vara en odlare går det alldeles utmärkt att byta ut den dåliga tomaten mot en brun banan som du med fördel skär ett litet snitt i eller en citron eller apelsinhalva.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *