Din varukorg är för närvarande tom!
Bekämpa bladlöss med nyttodjur!
Det mest skonsamma sättet att bekämpa angrepp av bladlöss är att sätta ut dess fiender och låta dem sköta jobbet. De kommer att patrullera dina plantor dygnets alla timmar och på ett tyst och obemärkt sätt eliminera problemet.
Jag minns såväl den första gången jag hörde talas om skadedjursbekämpning med hjälp av rovinsekter. Jag och Theres var på besök i en större handelsträdgård där de öppet visade att de arbetade på ett skonsamt sätt för att ta kål på och begränsa skadedjur. Det lät så spännande och effektivt. Tänk att låta insekter kalasa på skadedjuren i stället för att spruta plantorna med olika slags lösningar. Vi nosade efter det upp ett företag som säljer rovinsekter och gav oss in i en ny kamp, sk biologisk krigföring! Metoden går ut på att man sätter ut skadedjurens naturliga fiender och att de begränsar eller gör slut på angriparna genom den hårda kampen i naturen – Äta eller ätas!
Det här inlägget är ett samarbete med Nyttodjur.se, det företag vi använder oss utav när vi beställer biologiska motmedel mot skadedjur. De har en mängd insekter, biologiska preparat för att bekämpa allt från bladlöss till mördarsniglar.
På vilken plats använder vi nyttodjuren?
Vi använder uteslutande rovinsekter inomhus i vår lägenhet, i våra odlingskällare och i våra växthus. Det är på dessa platser skadeinsekter blir till riktigt stora problem då de i dessa miljöer i princip har fritt spelrum. Dessa ställen har inte speciellt mycket vind som stör, inga starka regn som spolar bort och inga naturliga fiender som begränsar angriparnas fortplantning.
Så här går det till
När man väl klickat hem en förpackning med tex gallmyggor och parasitsteklar kan det ta upp emot en vecka innan du har den i brevlådan eller hos ditt paketombud. Direkt efter ankomst brukar jag bege jag mig till platsen där angreppet är och öppna förpackningen. Har jag fler angreppsplatser portionerar jag ut insekterna och fnaset de ligger i på fler ställen, tex i odlingskällaren och inomhus i lägenheten.
Rätt tidpunkt för motmedel
För att lyckas bäst att begränsa eller bli av med angreppen av bladlöss gäller det att sätta in rovinsekterna så tidigt som möjligt bland dina angripna plantor och när det gäller växthus, se till att det inte är för kallt. I en odling där det dräller av bladlöss är det svårt att lyckas även om det sker en viss begränsning. Det viktigaste är att du kikar på dina plantor ofta och om du upptäcker några bladlöss beställer du direkt hem en förpackning. I ett tidigt skede brukar nyttodjuren mäkta med och slå ut ett helt angrepp men har bladlössen hunnit föröka sig rejält är det svårare. Ett alternativ, om du har väldigt mycket löss inomhus, är att skölja av lössen från plantorna med ljummet vatten i en dusch eller i ett badkar innan du sätter ut rovdjuren. I växthus kan man störa bladlössen rejält genom att spruta med vatten med skapligt tryck så att de ramlar av växterna innan man sätter ut rovinsekterna.
Minns ni Alien-filmerna?
Efter ett tag kan man se effekten av paraiststekelns arbete. De lägger ägg i bladlössen och när detta ägg kläcks äter larven upp bladlusen inifrån. Det är precis som i de där ”Alienfilmerna”. När organismen finns i din kropp är du dödsdömd och när den stekeln väl lämnar kroppen är bladlusen redan död. Dessa bladlösskelett med flykthålen synliga brukar uppträda efter någon vecka eller två och blir till tydliga bevis att steklarna gör sitt arbete.
Svåra att upptäcka
Tänk på att bladlöss kan vara riktigt duktiga på att gömma sig. Om denna lilla expedition gör det medvetet eller ej spelar ingen som helst roll då effekten blir densamma, de blir svårupptäckta! Men erkänn att det ser ganska medvetet ut när en hel släkt sitter på rad på undersidan av en korianderstängel. Ta för vana att kika på dina växter i tid och otid. Man kan inte vara nog förberedd, och som jag skrev här ovan, ju tidigare du uppmärksammar angreppet desto lättare är det att stävja det!
Det här är än så länge min enda någorlunda skarpa bild på en parasitstekel. Kan ni upptäcka den nere i det högra hörnet? Jag önskar er ett bladlusfritt år även om det är något av en utopi. För det räcker att en bladlus överlever så är det bara en tidsfråga innan de kommer tillbaka. De kan nämligen producera egna barn på löpande band. Så frågan är inte om du drabbas utan när. Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Bekämpa bladlöss med nyttodjur!”
Hej!
Jag har ett plommonträd som har fått väldigt mycket bladlöss. Jag har prövat såpa-ättika-vatten och även köpt medel på blomsteraffären, men ingenting har hjälpt. Bladen har tagit mycket skada.
Finns det någonting jag kan göra för trädet eller ska vi ta ner det?Med vänlig hälsning, Josefin
Jag har tyvärr inget bra svar att ge, kanske ska du ta dig en kik på nyttodjur.se och se om de har något motmedel. Att ta ner det låter alldeles för drastiskt enligt mig, men det är ju bara så jag ser det. Johannes
Lämna ett svar