Din varukorg är för närvarande tom!
Asiatisk buffé
Två former av tofuspett, friterad sötpotatis, jordnötssås och ris. Räcker till 4 portioner.
Agedashi tofu
Ingredienser
1 förpackning Tofu naturell
2-5 msk potatismjöl
1 dl vatten
0,5- 2 tsk Grönsaksbuljongpulver
1/2 dl japansk soja
2 tsk japansk risvinäger
5 cm rättika
1-2 salladslökar
0,5-1 l neutral olja till friteringen
Gör så här: Blanda vatten, buljong, risvinäger, soja, grönsaksbuljong, eventuellt socker och låt det koka upp. Tag sedan av kastrullen från plattan, rör runt och sätt på ett lock och låt den stå. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm ordentligt .Låt tofublocket rinna av och skär upp det i för dig lagom stora kuber och trä upp dem på lagom långa grillpinnar (mät på kastrullens omfång). Vänd sedan spetten i potatismjöl och lirka ner dem med en hålslev i den heta oljan. Fritera dem tills de fått lite färg. Detta går ganska snabbt. Tag upp dem sedan med hålslev och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Koka upp sojasåsen, skiva en salladslök tunt och riv 5 cm rättika på det finaste på rivjärnet. Slå över sås på den friterade tofun och strö över rättika och salladslök.
———-
Pankopanerad tofu
Ingredienser
1 förpackning tofu naturell
2-3 dl Panko asiatiskt ströbröd
lite salt
ca 1 dl Sweet chilisås
0,5-1 liter neutral olja till fritering
Gör så här: Låt tofublocket rinna av och skär den i kuber. Trä upp kuberna på lagom långa spett (mät på kastrullen). Marinera thaispetten i Sweet chilisås och låt dem torka ett tag. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm ordentligt. Blanda pankoströ och salt i en bred djup skål och rulla därefter spetten i blandningen tills de är täckta med så mycket strö som möjligt. Fritera 3-4 spett i taget och ta upp dem när du anser att de fått lagom färg.
———-
Jordnötssås
Ingredienser
1,5-2 dl Jordnötssmör
1 burk Kokosmjölk
Ett par skvättar japansk soja eller tamari
Salt för avsmakning
1-2 tsk Rapsolja
2 tsk Honung
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom honung och salt i en kastrull och koka upp långsamt och låt den småsjuda i 15-30 min. Smaka av med honung och salt.
———
Friterad sötpotatis
Ingredienser
2-3 stora sötpotatisar
0,5-1 liter neutral olja
Gör så här: Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och behåll sedan värmen på. Skala 2-3 stora sötpotatisar och skär dem i skivor på längden. Skär dem därefter i långa stavar. Fritera 10 stavar i taget och ta upp dem när du tycker att de fått lagom med färg. Låt dem rinna av på ett papper och salta dem medan de är varma.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar