Din varukorg är för närvarande tom!
Årets sista tomater
Vilken fantastisk lyx det är att till och med efter jul ha ett stort fat med egenodlade tomater på bokhyllan i vardagsrummet. Det är främst tre sorter som hållit sig färska länge.
Det är förbi vår bokhylla vårt vanliga skördestråk går under höst och vinter när vi är ute efter vårt egenodlade röda guld. Först rundar vi frys och kylskåp sedan tar vi oss förbi skänken och glider ut i vardagsrummet. Där till vänster efter stringhyllan och tvn kan vi plocka våra tomater från våra tomatfat. I år har vi haft riktigt många tomater så här sent på året och även fast de är lite fadda i färgen smakar de riktigt gott. De har både syra och sötma.
I morse skördade jag tomater till barnens ostsmörgåsar, till lunch var det till tacowrapsen, till middagen finhackade jag ner en Rio i guacamolen. Kanske smyger jag förbi dem igen under kvällen för att skiva upp en Principe Borghese till en smörgås med blå Castello. Tomat och mögelost blir till något särdeles fantastiskt ihop, lika gott till en brie, castello eller en camembert. Syran och sötman i tomaten skjutsar liksom på den ädla ostsmaken och det uppstår glädje i munnen. Testa själv med en ordinär briebit på tex en finncrisp. Finner du det där lilla extra kan du gå loss med de tyngre ostsmakerna och försvinna dig bort i njutning.


Förra året kunde jag inte riktigt slänga alla tomater som blev dåliga och det var egentligen bara för att de var så inåt helsicke vackra. Jag hade inte för avsikt att äta dem utan bara ha dem att titta på. Jag plockade ut de mest udda och förvridna tomaterna och de fick bo på ett eget fat ytterligare en månad tills jag slutligen begravde dem i en bokashihink med lite strö ovanpå.
Det är på takodlingen vi i huvudsak odlar alla våra tomater och det är i dessa earthboxar de växer. Två plantor i vardera earthbox med 500 g ekologiskt gödsel och 60 liter planteringsjord ger under en bra sommar mellan 5- 20 kg tomater per låda och vi odlar i ca 12 lådor. Vi skördar mellan 200 – 300 kg tomater.
I princip alla tomatplantor vi planterar ut i dessa lådor är nya sticklingar eller halshuggna tomatplantor som är ungefär 20 cm höga vid utplanteringsdagen. Vi planterar dessa plantor veckan innan midsommar och en normal sommar ( inte som 2012 och 2017) kan vi börja skörda tomater i mitten av augusti och plocka av de sista tomaterna i november. 2017 var väldigt kall vilket gjorde att skörden fördröjdes i ca 1 månad.
Jag föredrar att odla tomater utomhus i behållare på skyddade och varma platser. Då blir de inte så gängliga och spensliga som om de hade växer i växthuset. Christopher och jag som odlar där uppe har olika tillvägagångssätt när det gäller tjuvning av tomater. Han gillar tidiga tomater och jag vill kunna skörda under hela hösten och lagra dem ända fram till jul. På de plantor Christopher tjuvar mognar tomaterna mellan 2 – 3 veckor tidigare än på mina otjuvade. Det innebär att man kan stretcha ut skörden i båda riktningarna genom att medvetet tjuva och inte tjuva.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar