Äppelpaj med kardemumma!

Äppelpaj med kardemumma är bara så äckligt gott! Lite vuxnare och sofistikerat än med kanel, lite som den där kardemumma bullen man köper på ett surdegsbageri och som kostar skjortan.

Visst är det fantastiskt underbart att få överraska familjen med ett väldoftande hem och en saftig och knaprig äppelpaj med smak av kardemumma. Häro dagen fick jag möjligheten att göra det ännu en gång. Theres var på körresa och ungarna var slut efter helgens äventyr så det passade bra att mata dem med massa sötslisk.

Att byta ut den traditionella kanelen mot kardemumma kanske kan ta emot för den mest traditionella äppelpajs njutaren, men det är väl värt att testa, jag lovar! Den blir vuxnare, mognare och mer som en efterrätt med en mer tydlig karaktär. Vill man så kan man smyga in kanel också, det gjorde jag faktiskt härom sistens. Äppelpajen skall helst serveras skållhet och med iskall vaniljsås eller glass till. Ibland, om man gör som jag, bakar den i lönndom, kan man behöva kolla med resten av familjen när de exakt behagar att äntra ytterdörren, så att man kan ge dem det bästa vid precis rätt tillfälle. Omständigt? Nej, bara ren kärlek via smaklökarna!

Ingredienser

  • En skvätt salt 1/2 – 1 tsk ungefär (jätteviktigt!)
  • 1.5 dl havregryn ( kan överdoseras en aning)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker ( kan man minska på om man vill vara nyttig)
  • 5-6 dl skivat äpple utan skaldelar och kärnhus
  • 2-6 tsk ”nymortlad” kardemumma där det gärna får vara lite grovt kvar
  • 1 dl ljussirap (ev lite till för att ringla över)
  • 150 gram smör (för vegan eller laktosintolerant, ett mjölkfritt alternativ)

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader, blanda vetemjöl socker och havregryn i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna så det blir en grynig massa. Smöra en pajform och lägg i äppelbitarna. Häll på sirapen och pudra dem sedan med kardemumma så att de blir täckta. Smula över den gryniga degen över äpplena och fördela den jämt. Om du vill ha den lite extra knäckig så ringla över lite sirap ovanpå precis innan du sätter in den i ugnen. Grädda i 25-30 min. Serveras med iskall vaniljsås. Gillar du en tradionellare smak av kanel?

Klicka in här: Knäckig smulpaj med äpple

Det här är en sådan där äppelpaj där man lägger äpplena i den smorda botten och kladdar ut den härliga smeten ovanpå. Vill du ha den extra krispig kan du dessutom blanda i 1 dl solroskärnor eller valnötter.

Ofta ångrar jag mig att jag bara bakade en paj för jag hoppas alltid att det ska bli något över till  10 – kaffet dagen efter. De gånger de faktiskt blivit det har jag blivit utskälld när jag hämtat barnen på fritids. Men jag kan inte låta bli en sådan här skapelse som bara står alldeles ensam i kylskåpet och flörtar med mig. Kanske är det bäst att sluta baka den för familjelyckans skull?

Ibland när det inte är tänkt att barnen ska äta av den ( eller att man vill ha den själv) har jag stänkt över några matskedar calvados precis innan servering. Så underbart gott att jag inte kan beskriva det! Vill man så kan man tända eld på spriten och bränna av den, inte dumt det heller.

Och glöm för gudsskull inte saltet! Som jag säger till mina barn varje gång vi lagar mat ihop; ”Sött vill ha salt och salt vill ha sött”

Johannes Wätterbäck

@farbrorgron.se

Jag plockar äpplen, Ingrid Marie. Plantera ett träd när dina barn och barn barn föds! #äpple #ingridmarie #självhushållning #självförsörjning #farbrorgron

♬ originalljud – Farbror Grön

Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *