Din varukorg är för närvarande tom!
Använda ogräs – frästa maskrosknoppar med parmesan

Visste du att hela maskrosplantan är supernyttig? Här har vi använt maskrosknoppar och gjort en härlig sidorätt. Roten kan göras till kaffe, bladen kan man ha i sallad, blommorna kan bli till saft och vin.
Det är alltid roligt när man hittar användningsområden för sådant som man annars inte gillar. Ogräs till exempel. Det kan vara ett riktigt otyg i en odling eller trädgård. Men vissa ogräs kan faktiskt göra nytta också. Våtarv kan användas som sallad, kirskål kan göras till chips och löktrav kan användas för att få en lökaktig smak i en pesto.
När det handlar om maskrosor kan man ta hand om hela växten och vad man gör av de olika delarna är det bara fantasin sätter gränser för. I veckan grävde vi upp en massa maskrosplantor. Att bara slänga dem i komposten kändes fel. Vi gjorde istället vårt egna kaffe på rötterna som vi ugnsrostade. Det kommer vi skriva mer om i ett eget inlägg. Bladen kan man använda likt rucola om man vill. Vi tycker kanske inte att maskrosbladen är så värst goda. Johannes kom på att han kunde göra ogräsgödsel av dem. Några blommor hade inte slagit ut ännu så det fanns jättemånga knoppar att ta hand om. Något som är väldans gott är nämligen att fräsa knopparna och äta som tillbehör.


Ingredienser till frästa maskrosknoppar
- maskrosknoppar
- en skvätt olja
- salt och peppar
- ev finriven parmesan
Skörden:
Se till att hitta en plats där det växer massvis med maskrosplantor ( torde vara ganska lätt att hitta). Eftersom det är knopparna man vill åt behöver man vara ute i ”rätt” tid när man skördar. När det finns en massa utslagna gula maskrosor överallt är det lite svårt att hitta en massa knoppar. Man behöver alltså ta med sig skördekorgen ut innan knopparna blivit till blommor, eller leta långt ner i plantan efter nya. Nyp av knopparna precis där stjälken börjar inunder knoppen. Eftersom maskrosknoppar är extremt goda vill man gärna ha ganska mycket, gärna flera deciliter.
Gör så här:
Skölj gärna knopparna innan du tillagar dem så att ev objudna gäster och ev jord och smuts ramlar bort. Vill du minimera beskan kan du låta knopparna ligga och dra i kallt vatten i kylskåpet under några timmar eller under natten. Krama ur vattnet ur knopparna och låt dem torka innan du tillagar dem. Värm en stekpanna med en skvätt olja. Lägg i knopparna och fräs i några minuter. Salta och peppra och finriv lite parmesan på slutet och blanda ner i knoppfräset. Rör runt och servera på stört. Det är lite av en smaksak om man vill att de ska bli lite brända eller bara bli tillagade, du får pröva dig fram.
För den som verkligen har maskrosknoppar i massor kan man göra en pastarätt med någon typ av sås och därefter blanda ner maskrosknopparna. Men vi brukar oftast äta knopparna på stående fot, direkt ur pannan, som snacks.
Man kan också göra ogräsgödsel av hela plantan: Göra eget ogräsgödsel och ensilage
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Använda ogräs – frästa maskrosknoppar med parmesan”
Av maskrosblommor kan man också göra en gelé, som är väldigt god, exempelvis till patéer. Recept finns på nätet, flera på svenska. Bra och utförliga beskrivningar, då på franska,får man också om man söker på ”gelée de pissenlit”. Pissenlit är det franska namnet på maskros och betyder egentligen kissisängen för att masros ansetts vara urindrivande. Lite maskrosgelé på en skiva lantpaté verkar dock inte ha så mycket sådan effekt.
Lämna ett svar