Din varukorg är för närvarande tom!
Den vackra anisisopen lockar till sig pollinerare
Det var särskilt en blommande växt som fångade både min och andras uppmärksamhet lite extra under odlingsåret 2017, Anisisopen. Det är ingen ny växt för mig, jag har odlat den tidigare år i ett par omgångar. Men i år var den särdeles vacker och hamnade liksom på rätt ställen, både på takfarmen och i skogsträdgården.
Min historia
Anisisopen (Agastache foeniculum) eller lakritsmyntan som den också kallas är en ätbar lakritsdoftande växt. Den har avlånga blomsterkorvar, oftast i blåa nyanser, men den finns i flera andra färger. Första gången jag odlade denna växt var på mitten1990-talet. Då var målet att få in något snyggt halvhögt bland klematis, mossiga stenar och funkior. Den kom på rätt plats direkt och jag blev förälskad redan vid första plantan. Sedan testade jag en vit variant men den fungerade inte lika bra rent visuellt i skogsträdgården, inte just där och då. Men jag ska ge den vita en andra chans nu när jag mognat i mitt odlande och jag ska testa flera färger. Växten är flerårig ibland men behöver frösås varje år om man garanterat vill ha den i sina odlingar. Jag har använt dess blad till te ibland men har mest odlat den för dess skönhet.
Mat för pollinerare
Humlor och andra pollinerande insekter älskar den här växten och det är alltid ett himla surr under dagarna när den blommar, vilket sker i princip under tre månader. 2018 ska jag testa att plantera flera tuvor i närheten av våra bikupor för att se hur bina reagerar på dem. Så att de har nära till mat på hemmaplan när de har bråttom eller regnar.
Hur vi odlar den
Anisisop vintersås eller sås kallt på våren i våra växthus utan värme eller belysning. Jag sår fröna i små tuvor i planteringsjord i mina vanliga favoritkrukor, de begagnade bär- och grönsaksaskarna. När växten kommit upp ca 5 – 10 cm planterar jag om dem i 9 cm krukor så att varje liten grupp hamnar i en enskild kruka med planteringsjord. När de är 15 – 20 cm höga planterar jag ut de små buskarna på platser där jag tror att de kommer att trivas. Jag gödslar dem inte på något särskilt sätt utan de får hamna lite här och där. Några i rabatterna och några i pallkragarna där vi odlar grönsaker.

När blommorna blommat klart ändrar de färg till en rosa nyans och korvarna är då fullsmockade med frön. Jag brukar låta dem stå kvar till slutet av september innan jag klipper av korvarna och stoppar ner dem i luftiga papperspåsar. På ett par plantor får jag ihop otroligt många frön och det är en sådan där växt, likt malabarspenat, Sibirisk bladkål mm, som ger rejält med eget utsäde. Sköter man sina kort rätt med att skörda frön behöver man bara köpa frön till anisisop en endaste gång. Lycka till
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Den vackra anisisopen lockar till sig pollinerare”
Tack för tips till min ”fjärilsrabatt”! Skall jag addera till kommande säsong. 🙂










Lämna ett svar