Din varukorg är för närvarande tom!
Vad händer med mikrolivet när man steriliserar jorden?
Dör inte alla mikroorganismer i jorden när du steriliserar den? Den frågan har jag fått ett antal gånger de sista veckorna efter att jag publicerande inlägget där jag berättade om hur jag går till väga för att sterilisera jorden.
I år har jag steriliserat all såjord och planteringsjord som jag använt till mina frösådder och omplanteringar inne i lägenheten. Detta har skett i omgångar i ugnen och jag har bakat jorden i ca 40 minuter på 120 grader. Aldrig tidigare har jag haft så fritt från olika flygande varelser i vår lägenhet under detta känsliga skede i många plantors liv. Det är främst sorgmyggorna jag velat få bort från mina småplantor och det har jag lyckats med. För att verkligen kunna njuta av att leva utan sorgmyggor behöver man nästan ha varit utsatt någon gång. Tänk på det om du är en av de drabbade i år, det finns ett ljus i tunneln.
2017 var ett sormyggeår för mig, oss och alla våra plantor och jag led av att slänga så många, från början, fina och välmående växter. Egentligen är det inte själva myggorna som är problemet utan dess barn. De förökar sig så otroligt snabbt. När barnen är larver lever de i jorden och äter på de små plantornas rötter. Det är inte ovanligt att man i värsta falla får slänga stora mängder av plantor som dukar under av detta eviga gnagande. Ett slöseri jag gärna undviker.

Den stora döden
Men nu till frågan som jag tänker mig att försöka svara på: ”Dör inte alla mikroorganismer i jorden när du hettar upp den”? Jo, allt verkar dö, det är precis det jag vill. Om det nu skulle finnas något som lever i den som kan skada mina plantor. Men! Finns det ett mikroliv i såjord eller planteringsjord? Och vilken inverkan skulle detta mikroliv innebära för våra plantor om det fanns eller om vi steriliserar jorden så att detta inte fanns?
Hmm förstår ni vad svårt det blir att svara på en fråga som innebär att vi måste anta att det finns ett mikroliv i jorden? Man behöver också anta att detta mikroliv dessutom skulle anses ha en god inverkan på växterna under dess tidiga växtperiod. Hur är det då när man odlar i olika substrat och i vatten i sk hydroponiska odlingar? Varför kan dessa odlingstekniker fungera så bra om nu växter skulle behöva ett mikroliv för att leva? Hänger ni med?
Det är sådana här frågor jag älskar att få för det innebär att jag måste fundera ännu mer på sådant jag går och fundera på och dessutom skriva om det och försöka göra det så tydligt jag bara kan, jag vet jag brister antagligen i detta idag, jag vet inte hur många gånger jag ändrat om i den här texten. Tack alla ni som får mig att utvecklas och i förlängningen oss alla att komma vidare.
Det finns inte mycket liv
Jag är av den åsikten att det inte finns så mycket mikroliv i den såjord eller planteringsjord vi använder till våra frösådder och omplanteringar. Det är inte det växterna behöver i det här skeendet. De vill ha en lucker jord som behåller fukt bra och om det är planteringsjord vi talar om, att det finns näring i den. Så eller plateringsjord består till största delen av torv samt lite lera, sand och någon slags näring, kemisk eller något slags djurbajs. Det eventuella liv som finns i jorden är ägg eller larver av sorgmyggor som kommer att ställa till det för små plantor. Detta eliminerar jag gärna.
En levande jord
När man odlar på friland och pallkrage odlar man ofta i en levande jord om man hela tiden tillför organiskt material och täckodlar. I en sådan jord är det mängder av alla möjliga olika slags organismer som bryter ner gammalt växtmaterial och frigör energi, inte minst maskarna som omvandlar det organiska materialet till sitt näringsrika bajs. Den här jorden är fylld av liv och det är så mina jordar ser ut i de flesta odlingar! Det är många gånger jorden vi odlar när vi odlar och den blir bara bättre och bättre med åren.
Ett experiment
I år testar jag en för mig ny produkt som är som ett fint grus som säljs i små påsar och som är impregnerat med mykkorrhizasubstrat. Man strör lite av det impregnerade gruset i en kruka vid omplantering så att gruskornen kommer i kontakt med plantans rötter, den man ska plantera i krukan. Mykorrhiza är svampmycel, små tunna trådar, svamparnas rötter, ja svampen skulle man kunna säga. Dessa tunna trådar kopplar på växtens rötter och förlänger dem, som en parasit men ändå inte för det sker ett ömsesidigt utbyte. Svampen och växten hjälper varandra. Svampen vill ha kolhydrater av växten och i gengäld får växten mineraler från svampen.
I naturen, och ute i våra odlingar, sker det där hela tiden och vissa växter som olika slags lökar är beroende av mykorrhizan för att växa och bli stora. Det här ska jag berätta mer om i framtiden. Anledningen att jag tar upp det lite ytligt här är för att berätta att jag inte är bergfast i min åsikt om att mikroorganismer inte behövs i påsjord. Tänk om det här preparatet ger riktigt fina plantor, finare en annars. Då är det ju eftersträvansvärt att tillföra mykorrhiza. Tiden får utvisa detta.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Vad händer med mikrolivet när man steriliserar jorden?”
Hej Farbrorn 🙂
Har du provat mykorrhiza vid sådder och omskolning? Märkt någon skillnad?Hej nu är det år 2020 , nyfiken på om du märkte någon skillnad med mykorrhiza ?
Fungerar sterilisering även på bladmögelsporer i jorden, det som potatis och tomater kan drabbas av?
Ingen aning faktiskt. Man kan ju hoppas men inomhus är ju inte det ett problem. / Johannes
Lämna ett svar