Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör slajm
![]() |
Slajmets tre grundelement |
Usch så hemska ni är familjen Farbror Grön! Hur kan ni hålla på med sådana här vidriga kemikalieexperiment? Ja jag vet, det är så att näbbstövlarna darrar bort sina snablar och surdegen sjunker ihop i ren och skär ångest för att vi inte är så hållbart perfekta i alla lägen. Men, vi är faktiskt inte några slags gröna laestadianer som försöker rädda den här planeten i alla lägen, vi får helt enkelt inte den kicken eller behöver känna oss så fantastiskt goda i princip alla lägen. När jag var ung var jag mer intolerant när det gällde det gröna och kunde gå i klinch med människor som använde yes-diskmedel eller klorin. Jag gör det inte längre, det är ingen bra väg att gå tycker jag, den brukar inte kunna inspirera tillräckligt mycket utan snarare skapa ett motstånd oss människor emellan. Något vi däremot gillar är att ha kul och att se när barnen utvecklas och får gå loss i kreativitet och blir levande i det de gör.
Så gick det till: Först såg barnen ett par youtubevideos om hur man gjör slajm och kom sedan springande till oss vuxna och berättade att de ville testa att göra sitt egna klet. Vi hade faktiskt inte några av ingredienserna hemma där och då, så det rann ut i sanden. Väl ute på stan några dagar senare när vi var ute och handlade påminde de mig om att vi måste köpa ingredienserna till slajmet. Jag som inte ens hade sett videon visste inte vad man skulle använda. Jag litade på att de lagt på minnet vad som behövde köpas och de hade de verkligen gjort. Först gick vi till ett apotek och köpte linsvätska och lärde oss av expediten att det är borsyran i linsvätskan som liksom stabiliserar ihop de andra ingredienserna. Sedan gick vi till deras favoritbutik Panduro och köpte lim och fick höra att de aldrig sålt så mycket lim som i år och att det var därför de hade ett helt bord fullt med limflaskor. Till sist gick vi in i en mataffär och köpte rakskum och fick leta en stund då rakgel verkar vanligare än skum idag, det var länge sedan jag rakade mig. Väl hemma tog barnen fram varsin bakskål och tillsammans googlade vi på sljam och hittade lite mer info hur det skulle gå till, i vilken ordning allt skulle ske och vilka proportioner vi skulle använda av respektive ingrediens. Vi blandade hälften rakskum och hälften lim i resp skål med hjälp av en träslev. Sedan nä vi sprutade i linsvätska ändrade den kletiga massan karaktär och drog ihop sig och blev trådig. Vi knådade och knådade och sedan utbrast lilltjejen att om slajmen ska bli riktigt strechig och mjuk ska man blanda i bodylotion ( det hade den stora youtubaren Theres Lindgren berättat) och det stämde. Slajmet blev än mer följsamt och mjukt. Vill ni testa vårt recept? Försök hitta ett oparfymerat rakskum, det doftar väldigt starkt av parfym annars. Tänk er! Två barn under 10 som stinker nyrakad tonåring. Det blir fel helt enkelt. / Johannes
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar