Jag tror aldrig att vi fått så många kommentarer och gilla-markeringar för en enskild majsbild tidigare! Varken på instagram eller på Facebook. Den blåa popcornmajsen, som sedermera blir svart, är ju fantastiskt vacker i all sin enkelhet, i all sin perfektion. Jag är inte förvånad att den väcker så stor uppmärksamhet, den är verkligen något extra rent utseendemässigt.
Jag minns ögonblicket när jag skalade av ytterbladen på kolven uppe på takfarmen. Jag trodde inte att det var sant! Vad är det här? En rymdgrönsak, en varelse eller en ny organism? Samtidigt blev jag så otroligt glad och tacksam att det blev några kolvar överhuvudtaget, jag hade faktiskt givit upp hoppet.
När den blåa majsen torkar blir den svart och det var som svart jag köpte den på den Danska fröfirman Albinusfrö ”svart popcornmajs” hette den rätt och slätt. Kolvarna är lite mindre än socksermajskolvarna, i storlek någonstans mellan minimajs och vanliga majskolvar och plantorna är inte riktigt lika höga som mjölmajs eller sockermajsplantor. Många undrar om själva popcornen blir blåa men de blir de inte. De blir vita och eftersom kolvarna var ganska små så blir även popcornen ganska små och näpna, man blir faktiskt lite rörd när man ser dem för första gången.
Men kan man inte poppa vilken slags torkad majs som helst?
När man pratar om popcorn tillsammans med barn, brukar ju ofta frågan om vad popcorn egentligen är, komma upp. Svaret brukar väl ofta bli ”Det är torkad majs” och därefter är kanske både barn och föräldrar tystna och nöjda med svaret, men svaret torde i stället vara; ”Det finns olika slags majs, för olika användningsområden. Mjölmajs odlas för att göra majsmjöl, fodermajs odlas för att djur ska få mat, sockermajs kokas, konserveras eller fryses och smakar sött, medan pärlmajs är till för att poppas. Till en början var det förmodligen en märklig upptäckt när de första majsen poppades av misstag, men med tiden har odlare odlat fram särskilt bra pop-majs för att kunna ätas vid festliga tillfällen”.
Att odla popcornmajs har varit en liten dröm för mig, så när jag upptäckte denna svarta popcornmajs på den danska fröfirman beställde jag en påse direkt. I vår familj njuter vi ganska ofta av popcorn, men denna svarta popcornsort gav inte några stora mängder korn, vi odlade den bara i en enda pallkrage uppe på takfarmen. I somras testade vi att poppa popcorn på ett nytt sätt, vi gjorde det på grillen efter att ungarna blivit inspirerade av en film på youtube. Vi la in popcornmajs i aluminiumfolie ihop med lite smör och salt och la paketen ovanpå grillen. Det blev kanonbra och det blev väldigt spännande att stå där och försöka lista ut när majsen poppat klart.
Att kunna skörda sin egen majs känns verkligen lyxigt och dess-utom är det en otroligt majestätisk och vacker grönsak att odla oav-sett om det är mjölmajs, socker-majs eller popcornmajs. Majs ger ett visuellt lyft i odlingarna! Vill du kika på hur vi beskriver odlandet av majs i vår odlingshandbok ”Alla fingrar gröna” kan du klicka här.
Skördeklar majs
Majs i allmänhet gillar värme och mycket sol och popcornmajs är inget undantag, speciellt inte den här sorten som är den trögaste majsen vi någonsin odlat. Egentligen skulle jag vilja påstå att alla svarta grönsaker jag odlat är otroligt sega. Svarta tomater, svart chili och svart majs. Jag gick och kände och klämde på kolvarna i tid och otid under hela sommaren men tyckte inte att det hände något med dem. Jag gjorde allt jag kunde för att majsen skulle trivas. Jag placerade plantorna i pallkragen med det bästa läget, gödselvattnade flera gånger under säsongen och hjälpte till med pollineringen. När det gäller majs behöver man hjälpa till med pollineringen om man inte odlar majs på stora ytor. Jag brukar daska runt på papporna ( vipporna längst upp i toppen) så att frömjölet yr omkring kring majsplantorna. För det är som så med majs att varje majskorn bildas av en tråd som samlas i en tofs längst ut på kolven och kolvarna sitter utmed stjälken en bit ifrån papporna. Varje tråd behöver träffas av ett pappa-pollenkorn, annars blir det ingen majskorn på just det stället. För att pollineringen ska sköta sig någorlunda på egen hand planteras majs grupper och inte i en enda lång rad. Men jag brukar ändå alltid hjälpa till med pollineringen, man vill ju inte att det ska saknas korn i kolven.
Tänk vad härligt det är med alla sociala medier. När jag började att odla söndagen den 8 mars 1992 fanns det inte ens internet och det var ganska bökigt att komma i kontakt med andra odlare och växtsällskap. Ofta satt jag på biblioteket och läste trädgårdsböcker och tidningar och då och då lånade jag hela årgångar av olika trädgårdstidningar. Paul och jag träffade varandra på instagram för några år sedan och vi gillar varandas bilder och chattar med varandra ibland. Han bor i Santa Fe i USA och han skickade ett stort paket med frön till mig i höstas. Flera olika mjölmajssorter som Hopi-Indianer odlat i hundratals år. Det ska bli så spännande att testa dessa sorter här i Sverige.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar