Just nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott!
Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och med en ton av dess karaktäristiska märkliga källararom utan att den tar överhanden. Konsistensen är krispig, nästan likt vattenkastanj och med ett tydligt tuggmotstånd. Anrättningen passar till det mesta, i burgaren, i salladen och som en liten hög på tallriken.
Vad är syrning?
Syrning är fantastisk! Men hjälp av salt, vatten och de mjölksyrebakterier som finns på grönsaken (i detta recept ympar jag in kultur från surkål) förvandlas grödans smak och lagringsduglighet utan att man hettar upp den, ja eller kanske tack vare. Det är både en smak- och förvaringsförvandling vi praktiserar på många olika slags grönsaker och som i det här fallet nästan transformerar jordärtskockor till en ny nivå, nästan till en helt ny grönsak. Många upplever dessutom att jordärtskockan (eller prutt-skockor som de kallas i England) inte blir lika gasbildande när de syras.
OBS! Man använder inte vassle från mjölkprodukter vid syrning!
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar