Det här året äter gnagarna, mössen och råttorna, upp det mesta som lämnas oskyddat i stugan. Under vårt tidigare rekordår, 2022, fångade vi otroliga 69 st gnagare inne i stugan. Men det verkar som att 2024 kommer toppa detta rekord med råge. Hittills, fram till den 11 oktober, har vi fångat 53 möss/råttor i våra fällor och det tar inte slut.
Vi skulle mer än gärna lämna gnagarna ifred och låta dem leva sina liv, och vi förstår att en del inte uppskattar att vi använder sådana här fällor och eliminerar djuren. Men det är så himla svårt att kommunicera med gnagarna och be dem äta vissa saker men inte andra samt att bajsa och kissa på bestämda ställen. Att säkra vår stuga mot möss och råttor skulle kräva veckor av arbete och jag är tveksam till om det överhuvudtaget skulle fungera, i alla fall inte till 100%. Huset är timrat och byggt 1678 och det finns mängder med potentiella nya vägar in i stugvärmen.
Årets fröskörd uppäten av gnagarna
I år började vetskapen om att vi hade besök av gnagare när vi hörde att det prasslade vid våra frön i stugans vardagsrum i mitten av augusti. Vi kikade runt bland fröna och upptäckte att all nakenhavre som vi genom tre års odlande ökat utsädesmängden av, var uppäten, samt även vallmo, piplök och spenat. Visst hade vi kunnat hantera fröna bättre, förvarat dem bakom stängda dörrar eller lagt dem i plåtburkar, men vi är inte vana med att få sådana här besök redan under sommaren.Tidigare år har de första tecken på angrepp uppenbarat sig först i oktober.
Varför är de så många gnagare i år
Man undrar ju såklart varför det är så otroligt många gnagare i år? Är det alla hyggen runt i kring som decimerat rovfåglar, ugglor och mårdar? Är det för att räven försvann i somras när jaktlaget på marken strax bredvid sköt den? Är det den naturliga variationen med mer gnagare vissa år och mindre andra, eller har maten utomhus tagit slut, eller är det en kombination? Det är svårt att klura ut ett exakt svar, men det vi vet, är att de valt vår stuga till sitt skafferi och att de inte kommer att ge sig.
Läs gärna: När skogen försvinner
Vad mer ger de sig på?
Kort efter att vi tog bort våra frön, ja de få som var kvar, gav de sig på köpetomaterna i köksfönstret på nätterna. De gnagde lite här och där på alla frukter, så där lite lagom. Även paprikor lemlästades på samma sätt. De åt även upp locket på en olivoljeflaska och råkande man glömma ett paket knäckebröd eller majskakor framme på köksbänken var det någon som knaprat under natten på paketen. Även salt som glömts på matbordet och vissa år även stearinljus har inmundigats av dessa gnagare. Då och då ligger det även burkar och kryddor huller om buller i slasken för att de levt rövare på kryddhyllan.
Kvarglömda vetevärmare verkar vara en stor favorit, speciellt för möss och när de finner ett sådant stort överflöd passar de även på att flytta vetekornen till en ny säker plats. I vintras fann vi en vetevärmare som var helt länsad på korn. Vi trodde först att de ätit upp allt, men senare under sommaren, när vi behövde använda våra gummistövlar, hittade vi det mesta av inkråmet från vetevärmaren i en stövel.
Städning och förebyggande arbete
När vi kommer till stugan efter några dagar eller en vecka behöver vi först torka av alla bänkar (gärna eftertorka med sprit) och kolla disken som stått i diskstället om den behöver diskas om. Här och där hittar vi musbajs och behöver antingen torka rent eller dammsuga upp de små korvarna. Tomaterna och lökarna som lagras i stugan lägger vi antingen i (vad vi tror nu) säkra behållare eller så lägger vi dem på fat på konstruerade piedestaler, som vi trodde var säkra.
Den enes död är den andras bröd
Tack o lov så blir gnagarna till mat för en skygg och hungrig individ som vi smygfotograferat med en viltkamera. En förvildad katt som smygit omkring kring stugan de senaste fem åren tar hand om det som läggs ut bakom komposten. Vi hoppas att hon framöver kan bli bättre på att fånga dem innan de kryper in i vårt hus, tills dess gör vi det åt henne.
Vilka fällor använder vi?
Vi använder olika slags slagfällor, allt från klassiska gamla träfällor till mer eller mindre futuristiska i plast. Det är svårt att peka ut vilken fälla om är bäst. Slutsatsen vi dragit är att använda flera olika slags fällor för bäst resultat. Det kan både vara en gammal rostig träfälla eller en hypermodern plastfälla som gnagaren går in i.
Det gäller också, när man gillrar fällan, ja om möjligheten finns, att göra den så pass osäker och instabil som möjligt så att den nästan utlöser sig själv när man ställer ner den på vald plats. Gillrar man fällor på det sättet så minimerar man att gnagare skadas. Vi gillrar fällorna antingen med någon slags halvflytande chokladpasta som vi fann i någon butik samt med jordnötssmör. När vi hanterar fällorna har vi alltid tunna vinylhandskar på oss.
Som med allt vi skriver handlar även denna artikel om förfaranden som bottnar i vårt eget experimenterande. Man kan givetvis tänka och handla på många andra sätt och det står dig fritt att göra det. Plocka den del av vår erfarenhetsbaserade kunskap som du attraheras av och gillar och lämna det som du inte tror passar dig. Är det så att du saknar ett eller flera perspektiv? Skriv i så fall gärna en kommentar och tillför detta värdefulla info. Lycka till där ute och minns att för ett öppet hjärta är det lättare att finna det du söker.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar