Hjälp! Gnagarna äter upp allt vi har

Det här året äter gnagarna, mössen och råttorna, upp det mesta som lämnas oskyddat i stugan. Under vårt tidigare rekordår, 2022, fångade vi otroliga 69 st gnagare inne i stugan. Men det verkar som att 2024 kommer toppa detta rekord med råge. Hittills, fram till den 11 oktober, har vi fångat 53 möss/råttor i våra fällor och det tar inte slut.

Vi skulle mer än gärna lämna gnagarna ifred och låta dem leva sina liv, och vi förstår att en del inte uppskattar att vi använder sådana här fällor och eliminerar djuren. Men det är så himla svårt att kommunicera med gnagarna och be dem äta vissa saker men inte andra samt att bajsa och kissa på bestämda ställen. Att säkra vår stuga mot möss och råttor skulle kräva veckor av arbete och jag är tveksam till om det överhuvudtaget skulle fungera, i alla fall inte till 100%. Huset är timrat och byggt 1678 och det finns mängder med potentiella nya vägar in i stugvärmen.

Årets fröskörd uppäten av gnagarna

I år började vetskapen om att vi hade besök av gnagare när vi hörde att det prasslade vid våra frön i stugans vardagsrum i mitten av augusti. Vi kikade runt bland fröna och upptäckte att all nakenhavre som vi genom tre års odlande ökat utsädesmängden av, var uppäten, samt även vallmo, piplök och spenat. Visst hade vi kunnat hantera fröna bättre, förvarat dem bakom stängda dörrar eller lagt dem i plåtburkar, men vi är inte vana med att få sådana här besök redan under sommaren.Tidigare år har de första tecken på angrepp uppenbarat sig först i oktober.

Varför är de så många gnagare i år

Man undrar ju såklart varför det är så otroligt många gnagare i år? Är det alla hyggen runt i kring som decimerat rovfåglar, ugglor och mårdar? Är det för att räven försvann i somras när jaktlaget på marken strax bredvid sköt den? Är det den naturliga variationen med mer gnagare vissa år och mindre andra, eller har maten utomhus tagit slut, eller är det en kombination? Det är svårt att klura ut ett exakt svar, men det vi vet, är att de valt vår stuga till sitt skafferi och att de inte kommer att ge sig.

Läs gärna: När skogen försvinner

Vad mer ger de sig på?

Kort efter att vi tog bort våra frön, ja de få som var kvar, gav de sig på köpetomaterna i köksfönstret på nätterna. De gnagde lite här och där på alla frukter, så där lite lagom. Även paprikor lemlästades på samma sätt. De åt även upp locket på en olivoljeflaska och råkande man glömma ett paket knäckebröd eller majskakor framme på köksbänken var det någon som knaprat under natten på paketen. Även salt som glömts på matbordet och vissa år även stearinljus har inmundigats av dessa gnagare. Då och då ligger det även burkar och kryddor huller om buller i slasken för att de levt rövare på kryddhyllan.

Kvarglömda vetevärmare verkar vara en stor favorit, speciellt för möss och när de finner ett sådant stort överflöd passar de även på att flytta vetekornen till en ny säker plats. I vintras fann vi en vetevärmare som var helt länsad på korn. Vi trodde först att de ätit upp allt, men senare under sommaren, när vi behövde använda våra gummistövlar, hittade vi det mesta av inkråmet från vetevärmaren i en stövel.

Städning och förebyggande arbete

När vi kommer till stugan efter några dagar eller en vecka behöver vi först torka av alla bänkar (gärna eftertorka med sprit) och kolla disken som stått i diskstället om den behöver diskas om. Här och där hittar vi musbajs och behöver antingen torka rent eller dammsuga upp de små korvarna. Tomaterna och lökarna som lagras i stugan lägger vi antingen i (vad vi tror nu) säkra behållare eller så lägger vi dem på fat på konstruerade piedestaler, som vi trodde var säkra.

Den enes död är den andras bröd

Tack o lov så blir gnagarna till mat för en skygg och hungrig individ som vi smygfotograferat med en viltkamera. En förvildad katt som smygit omkring kring stugan de senaste fem åren tar hand om det som läggs ut bakom komposten. Vi hoppas att hon framöver kan bli bättre på att fånga dem innan de kryper in i vårt hus, tills dess gör vi det åt henne.

Vilka fällor använder vi?

Vi använder olika slags slagfällor, allt från klassiska gamla träfällor till mer eller mindre futuristiska i plast. Det är svårt att peka ut vilken fälla om är bäst. Slutsatsen vi dragit är att använda flera olika slags fällor för bäst resultat. Det kan både vara en gammal rostig träfälla eller en hypermodern plastfälla som gnagaren går in i.

Det gäller också, när man gillrar fällan, ja om möjligheten finns, att göra den så pass osäker och instabil som möjligt så att den nästan utlöser sig själv när man ställer ner den på vald plats. Gillrar man fällor på det sättet så minimerar man att gnagare skadas. Vi gillrar fällorna antingen med någon slags halvflytande chokladpasta som vi fann i någon butik samt med jordnötssmör. När vi hanterar fällorna har vi alltid tunna vinylhandskar på oss.

Som med allt vi skriver handlar även denna artikel om förfaranden som bottnar i vårt eget experimenterande. Man kan givetvis tänka och handla på många andra sätt och det står dig fritt att göra det. Plocka den del av vår erfarenhetsbaserade kunskap som du attraheras av och gillar och lämna det som du inte tror passar dig. Är det så att du saknar ett eller flera perspektiv? Skriv i så fall gärna en kommentar och tillför detta värdefulla info. Lycka till där ute och minns att för ett öppet hjärta är det lättare att finna det du söker.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

12 svar till ”Hjälp! Gnagarna äter upp allt vi har”

  1. Hörde ett tips häromdagen som är värt att prova. ..
    Måla en sträng med tjära runt huset
    https://sverigesradio.se/artikel/fick-tipset-i-en-taxi-nu-slipper-benny-moss-i-inomhus

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ha ha, vi har fått över 50 kommentarer om detta, tilläggas bör att vårt hus är målat med tjära 😉

  2. Profilbild för Anita Kattelus Karlsson
    Anita Kattelus Karlsson

    Vi använder samma sorts fällor som er och vi insåg tidigt i våras att det blir ett musår detta året. Vi tog 50 möss, minst i en blomrabatt, lika många i växthuset under senvinter/vår. Större delar av rödbetor är musätet. I vårat uthus där vi vinterförvarar växter, har vi tagit ca 100 möss de sista månaderna.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Wow det var många

  3. Profilbild för Mona Gustbee
    Mona Gustbee

    Jag hörde om en man som målade en rand utefter grunden med tjära. Sen han hade börjat med det hade han inte haft en enda mus inne i huset. Kan kanske vara värt att försöka i alla fall. Det var på SR nåt reportage

  4. Profilbild för Anne Åkerlöf
    Anne Åkerlöf

    Jag minns när vi byggde om/till vår bostad och behövde använda lilla gästhuset till förråd, fullproppad med kläder och bohag. När vi väl skulle rensa ut allt för en plats i nya förrådet – fann vi att mycket behövde kastas p g a att mössen kamperat där. Mannen fick gå in och täta varje liten springa i huset. Det tog ett bra tag innan allt blev tätt.
    Minns också en vinter när mössen sprang på den låga vinden i vårt hus. Vi hade installerat en fin svetsad ställning av järn för att den starkväxande clematisen med vita blommor skulle få en fin plats att växa på. Den låg precis vid hörnet av taket till uteplatsen- verandan. Nu förstod vi att mössen klättrade på clematisen uppåt – ända till se nådde taket och genom taket in på vinden. Tripp, tripp – kunde man höra om natten… Några fällor införskaffades och mannen tömde ur dom motvilligt. Clematisen klipptes kort och görs så varje år. Inga möss har någonsin trippat in på vinden efter det.
    Plötsligt minns jag min ungdomstid hemma i huset med källarplan (verkstad, pannrum, mitt solarium (80-tal) och badrum +tvättstugan låg där också). När vi skulle plocka ut tvätt från tvättmaskinen, såg vi att kläderna hade små hål i sig. Mest underkläderna. Vi hade precis bytt tvättmedel och jag kontaktade tillverkaren som ställde frågor och bad mig att skicka in lite underkläder med hål i. De skulle skicka kläderna till Schweiz till ett laboratorium. Så småningom fick vi beskedet att de inte kunde hitta något som tydde på att tvättmedlet hade felat. Vi fick några gratiskuponger att handla tvättmedel för. En dag låg jag i solariet och plötsligt hörde jag ett trippande över golvet. En mus! Oj – då förstod jag! Jag hade plockat äpplen i trädgården i en låda på hösten. En mus hade tydligen gömt sig i lådan som hamnade i verkstan en stund. Därifrån hade den sprungit ut och såklart velat äta av någonting – som blev smutsen från våra kläder som låg sorterade i tvättstugan. Vi såg ju inte hålen när vi stoppade i tvättmaskinen, utan först när vi hängde upp. Jag fångade musen på något sätt och slängde ut den. Vi har skrattat många gånger över våra underkläder som flögs till Schweiz!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Intressant att ta del av. Tack för att du berättar.

  5. Profilbild för Karin Wettergren
    Karin Wettergren

    Det är ett rått/gnagare år och jag har aldrig varit med om så mycket som i år. Är 72 år och har odlat hela mitt liv. Det här är det värsta jag varit med om. De, råttor/ möss/ sorkar har ätit allt i växthuset och dess omgivningar. Rävar finns det, ugglor finns det men likväl finns råttorna också. En försökte gnaga sig genom mitt hallgolv. Då hällde jag ättika där gnagaren var verksam. Sedan har jag inte hört något. Jag bor i ett gammalt hus utan trossbotten. Ska köpa hem tjära och smeta in efter nederkanten på växthuset och hönshuset. Odjur🤬

  6. Profilbild för Staffan Sundberg
    Staffan Sundberg

    Hej!
    Jag besökte en kompis som bor på Gotland. Hen har små dosor som ger ifrån sej ljud vilket bara kan uppfattas av gnagarna och är mycket störande för dessa. Kan inte det vara ett alternativ?!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Kan det vara den Gotländska dialekten i dessa dosor som är avskräckande eller är dosorna de dialektneutrala?

  7. Profilbild för Eva Nyström
    Eva Nyström

    Stackars er…🐀🐀🐀
    Har haft möss i källaren o garaget, köpte allt i fällväg, de kom in o hamnade i fällorna men det kom nya helatiden. Köpte några elektroniska med avskräckande ljud som ej hörs av människor o husdjur. Efter det har vi inte sett en gnagare eller spår av.😃
    Frukt o skörd vilar lugnt🍎🥔🥕🍐🥦
    Kämpa på!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack för tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *