Så dill på sensommaren

Serieodla dill

Dill vill vi ha färsk så länge det bara är möjligt, därför sår vi den vid flera tillfällen och på flera sätt under året och odlar den före, efter eller tillsammans med andra grödor. Det vi kallar för att serieodla. För oss är dill en måste grönsak vi alltid vill ha någonstans i våran odling.

Den här artikeln gör vi i samarbete med Impecta Fröhandel, ett fröföretag vars frön vi odlat sedan vår odlarbegynnelse i början av 1990-talet. Just nu och fram till den 1 september 2024 kan du via deras hemsida köpa ett gäng utvalda frön (bla dill) för sen sommarsådd. När du köper 3 fröpåsar betalar du bara för 2. Klicka HÄR för att komma till erbjudandet.

Dill är inte helt enkel

Dill är en växt en hel del odlare har problem med, även vi. Antingen tittar dillen inte upp överhuvudtaget eller så tittar den upp en stund för att sedan vissna och dö. Vad det beror på vet vi inte helt säkert, det finns en hel del teorier och förklaringar, en del riktigt fascinerande som att myror stjäl fröna, men troligtvis är det flera faktorer inblandade. Det vi dock noterat är att det skulle kunna vara något i jorden som de små dillplantorna inte gillar i början av dess liv samt att dill är ganska känslig om man stör dess rotsystem genom omplanteringar, förflyttningar eller genom brutal vattning.

Där man sår dill ska man alltså låta den få vara ifred, den behöver lugn och när den växer, speciellt under dess första 20 cm. Därför är dillen inte helt enkel att förkultivera med påföljande omplanteringar, om man inte är ytterst varsam när man hanterar den. Vid vattning, synnerhet när den är under 15 – 20 cm hög, behöver man vara försiktig så att inte vattenstrålen är för hård och ruckar på plantorna. Det bästa är att vattna försiktigt med ett strilmunstycke eller vid sidan om dem med en svag stråle så att vattnet letar sig varsamt in i dillknippet.

Direktsådd på flera platser

Vi brukar ständigt tipsa på våra föreläsningar, kurser och odlingsgrupper om att så dill direkt på flera olika växtplatser för att lyckas. Vi har för länge sedan slutat att så dill i raka rader. Inte heller bredsår vi dillen, utan sätter den i grupper, tuvor lite här och där, gärna ihop med andra växter. Vi tar en nypa dillfrön ( räknar inte så noga, 20 – 100 frön) och trycker ner frögrupperna i jorden på 20 ställen och puttar över lite jord, förhoppningsvis tittar dillen upp på 10 ställen. Ibland vattnar vi efter sådden och andra gånger, speciellt när vi vinter eller vårsår dillen, låter vi naturen sköta vattningen på egen hand.

Skörd

Dill ingår likt koriander, fänkål, gräslök, piplök och luftlök i kategorin tvåsmaksväxter. Det betyder att de ger två olika slags skördar beroende på när i deras utveckling man skördar dem, oftast båda smakerna om man skördar skonsamt. I början av dillens liv skördar vi de späda mjälla dillkvistarna och använder direkt i matlagningen, till örtsaltet eller finhackar och fryser in. På höstkanten skördar vi dess blomsterställningar, omogna eller mogna frön. Båda varianterna av dill är smaklig och på dill som gått upp i blom och frö kan man oftast även skörda mjälla fina blad längs stammen.

När det gäller dillsorter så odlar vi de flesta vi får tag på, vi har inte någon direkt favorit. Men vi tenderar oftare välja dill som lägger mer krut på bladen än att gå upp i blom. Klicka HÄR för att se vilka dillsorter vi oftast odlar.

frysa egen dill

Tips: Dillsmak och doft kan ganska lätt sprida sig till andra matvaror i frysen. För att slippa få alla livsmedel i frysen att smaka dill kan man frysa finhackad dill i glasburkar med lock. Bara att ta ut och rafsa med en gaffel i burken när man behöver.

Läs mer här: Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt

Serieodla

Begreppet serieodla handlar om att se möjligheter och testa sig fram och därmed upptäcka att varje säsong har flera säsonger i sig. Inte nog med att man får mer att skörda man får också flera möjligheter till färska grönsaker under en större del av året. För klåfingriga odlare som sår frön lite då och då är det möjligt att få upp 2- 4 skördar under samma år. Dill är en perfekt gröda att serieodla men alla fröer ni kan finna på Impecta Fröhandels sida för sen sommarsådd passar ypperligt att odla som gröda ett ett, två eller tre.

Läs mer om att få flera skördar under samma säsong: Serieodla och om Fröerna på Impectas sida

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Så dill på sensommaren”

  1. Profilbild för Eva Berntsson
    Eva Berntsson

    Jag har läst att dill trivs i kompostjord. Stämmer hos mej. Jag sprider dillfrö över hela landet på hösten och sprider ett tunt lager kompostjord på våren. Dillen kommer lite som den vill o trivs spritt här o där! Höga, kraftiga,välmående plantor med stora blommor blir det (av det jag inte skördar o äter) Vattnar inget extra. Så fint bland annat som växer!
    Instämmer med att dill är svårt att odla på konventionellt sätt; i rader på specifika platser…

  2. Profilbild för Birgitta Waker
    Birgitta Waker

    När jag hade trädgård så försökte jag förstås att odla dill. Det blev aldrig något lysande resultat förrän jag tröttnade och lät de ynkliga små plantorna stå kvar i landet över vintern.
    Året därpå dök det upp fantastiskt fin dill lite här och där, särskilt bland rosorna!
    De ville helt enkelt själva välja sin plats i livet.

    Hälsningar Anna Birgitta Waker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *