Ibland blir man sugen på en vanlig potatisgratäng. Allra helst äter vi potatisgratäng till något vi grillat och ofta tillsammans med rödvinssås.
Ingredienser
- ca 1,7 kg mjölig potatis
- 1-2 lökar, gul eller schalottenlök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- salt & svartpeppar
- ca 2, 5-3dl grädde
- ev lite ost på toppen
Gör så här: Värm upp ugnen till 225 grader. Dela löken i två delar och skiva varje del tunt. Skala och skiva potatisen. Fördela potatis, lök, vitlök, salt och peppar i en ugnsform i flera lager. Häll sist över grädden över potatisen och allt annat i formen. Grädda gratängen i 30-45 minuter. Titta till gratängen då och då. När grädden börjar bubbla upp mellan potatisen kan man ta ut formen och fördela lite riven ost överst. Sedan ställer man in formen i ugnen igen en stund. Håll koll! Det är lätt att det översta potatislager (både med eller utan ost) blir bränt. Om så är fallet kan man lägga en bit ugnsfolié ovanpå formen och gratängen. För att veta om gratängen är klar brukar vi ta en gaffel och sticka igenom några potatislager. Känns det mjukt med lite stuns kvar är gratängen färdig att ta ut.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar