Om man vill komma igång med sitt odlande tidigt på säsongen och få skörd så tidigt som möjligt är det en god idé att förodla, förkultivera sina plantor. Vi förkultiverar i princip allting utom vissa rötter som växer nedåt såsom morot, svartrot, havrerot, palsternacka och persiljerot. De har så känsliga rottrådar att de blir missbildade av själva ut – eller omplanteringsförfarandet om man inte är extremt försiktig.
Att förkultivera, förodla eller förså betyder att man sår sina frön i krukor eller andra typer av behållare. När plantorna är lagom stora kan de planteras på sin finala odlingsplats utomhus, i växthus eller på annan lämplig plats. Många växter tjänar på att omplanteras i alla fall en gång innan utplantering, då blir de större. Stora och kraftiga plantor står emot både väder och vind samt skadedjur mycket bättre än små plantor. Det traditionella sättet att förkultivera sina plantor är att man gör det inomhus. Men förhållandevis många växter fungerar att så utomhus i tex kallväxthus, på ett gynnsamt ställe i trädgården eller på en balkong eller liknande ställe.
Nu för tiden sår vi ca 95 % av våra växter kallt under vintern och våren och det har underlättat något enormt för oss. En fråga vi ofta får mellan februari och maj är om det är försent att så frön.Vi kan glädjande meddela att det i princip aldrig är försent. När helst du får feeling ska du följa dina klåfingriga gröna fingrar och så dina frön.
Komma igång tidigt
Grödor som ska växa utomhus kan inte planteras ut förrän tjälen gått ur marken och det blivit plusgrader. Kraven kan variera från växt till växt, men i regel brukar man säga att det ska vara helt frostfritt både dag och natt för att de ska kunna växa fint. Utplantering på våren sker vid olika tidpunkter olika år, beroende på hur varm eller kall just den aktuella våren är. Genom att stoppa sina frön i plastbyttor eller krukor flera veckor innan utplantering vinner man tid.
Detta försprång ger stora och ståtliga plantor att plantera ut när utomhusklimatet tillåter det. En stor fördel med att starta växter kallt är att de växter som startat under vinter och kallt under våren är mer anpassade till ett omväxlande kallt och varmt klimat. Detta och i kombination men starkt solljus på dagarna och relativt långa nätter skapar kompakta och livskraftiga plantor som inte behöver avhärdas innan de planteras ut.
Jordbearbetning och utplantering
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar