Odla jordgubbar – från sådd till skörd

En sommar utan jordgubbar är ingen riktigt sommar, eller hur? Att skapa ett jordgubbsland går snabbt om man köper plantor. Men det går också bra att så från frö eller föröka genom sticklingar. Här berättar vi mer.

När sommarlovet närmar sig och solen lyser nästan dygnet runt och vittnar om att midsommar snart är här börjar vi sukta efter jordgubbstårta, jordgubbar med glass eller kanske jordgubbsglass. I våra odlingar kan det vissa år, om vi har tur, finnas några klara jordgubbar vid midsommar. Men för att räcka till en tårta skulle vi behöva fler plantor av tidiga sorter, kanske hamnar vi där i framtiden?

Man kan skapa plantor få flera på olika sätt. Allra snabbast är det förstås att köpa färdiga plantor på tex en handelsträdgård. Näst efter det är sticklingsförökning som kräver att man först har några plantor att ta sticklingar ifrån. Har man inga egna plantor kanske man kan höra sig för om man kan få ta sticklingar från någon som redan har många plantor, efter ett par år med jordgubbar ha de flesta ett överflöd av revor med nya plantor på som man gärna blir av med.

Lästips: Fixa jordgubbslandet på hösten

Odla från frö

Att odla egna jordgubbar från frö tar lite tid innan det blir en tillfredsställande skörd, men det är kul att dels följa med i processen från litet frö till färdigplanta och att kunna välja och vraka bland olika sorter och deras olika egenskaper. När vi odlat från frö har vi testat lite olika sorter som vi inte funnit vare sig i grönsaksdisken eller på handelsträdgården. Överlag tycker väl vi att det alltid är lite extra spännande att börja från frö, vi gillar den resan.

Något som är väldigt tacksamt med jordgubbar är att man kan odla dem på flera olika slags ställen, på friland, i odlingslådor och i krukor, så oavsett om man har en stor trädgård eller endast en mindre uteplats eller balkong kan man njuta av dessa söta sommarbär. För att få jordgubbsplantor man odlar i krukor att överleva vintern och även ge bär nästkommande säsong, behöver man gräva ner dem, jordslå plantorna.

Se tips att gräva ner krukor: Jordslå krukodlade plantor så att de överlever vintern


Tips på sorter:

Blanda tidiga Honeoye och medeltidiga Polka och sena sorter som Dulcita för skörd under så lång tid som möjligt. Det finns en del sorter, som Toscana och Elan, som är remonterade och alltså blommar två gånger samt ger två skördar per säsong. Temptation är en god ampeljordgubbe.


Skördade jordgubbar

Så under vinter eller vår

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *