Odlingsbrickor – ett riktigt bra odlingstillbehör

Ett odlarliv utan odlingsbrickor skulle vara riktigt bökigt. De underlättar enorm mycket i vårt odlande, särskilt när det gäller vattning. Men det finns också fler fördelar.

Odlingsbrickor eller odlingstråg är som brickor med höga kanter. Brickorna används istället för fat under krukor som har hål i botten. Det som är en stor fördel med större odlingstråg och brickor är att fler krukor kan samsas om ett och samma tråg och att man får plats med mycket vatten i dem. Den stora fördelen med att överhuvud taget använda odlingsbrickor är just kopplat till vattning, men det finns även fler användningsområden.

Runda fat eller brickor och tråg

Runda fat är oftast inget för oss, jo förresten om de är riktigt stora och passar krukor för slutplantering eller för krukväxterna inomhus. Men ska man ägna sig åt frösådder, plantuppdragning och omplanteringar är det kvadratiska och rektangulära brickor och tråg som gäller. Som måttlös odlare, vi antar att du kanske också är en sådan eftersom du kommit till den här sidan och denna artikel, behöver man användarvänlig materiel.

Tråg och brickor som passar på fönsterbrädor och som kan härbärgera så många plantor och krukor som möjligt är eftersträvansvärda. Därför går ofta runda brickor och tråg helt bort, ja även runda krukor. De stjäl helt enkelt för mycket plats och funkar inte med allt annat i människans värld som är fyrkantigt. De rektangulära trågen och brickorna rymmer också många gånger rejält med vatten, så att man kan resa bort över en helg utan att plantorna, stora som små, torkar bort och dör.

Vattning i odlingstråg

Att få till bra rutiner när det gäller vattning är a och o när man odlar. Odlingstråg av olika slag har hjälpt oss att få koll på växters vattenbehov i olika stadier. När något ska sås använder vi ett odlingstråg till den första rejäla vattningen. När krukor eller andra odlingsbehållare har fyllts med jord och frön, fyller vi upp rejält med vatten i ett odlingstråg. Sedan ställer vi ner såbehållarna i vattenbadet. Där får de stå och suga i sig en massa vatten. När byttorna känns tunga och välfyllda med vatten häller vi bort vattnet. Såbehållarna får sedan stå kvar och överflödigt vatten som sipprar ut från dem och hamnar i botten blir något jorden och plantorna kan suga upp vid ett senare tillfälle. Likadant gör vi med plantor som omplanterats i egen kruka.

När man samlar sådder och krukor av olika slag i en odlingsbricka med höga kanter kan man helt och hållet vattna underifrån, dvs rak ner i tråget och inte på jorden. Den krukan/behållaran som är i störst behov av vatten suger i sig och den som är mättad avvaktar. När botten är torr, kan man fylla på med vatten, ca 1-2 cm. När man vattnar i trågen behöver man inte palta med vatten i en massa krukor, det räcker med ett ställe – i tråget.

Om man ska bege sig iväg några dagar, kan man fylla upp med lite mer vatten än vanligt. Man kan också ställa ner andra växter tex krukväxter och sticklingar i ett tråg som är vattenfyllt och på så sätt hålla känsliga växter vid liv. Det är dock viktigt att det inte blir för mycket vatten under lång tid. Använder man dessutom en kapilärmatta fördelas vattnet jämnt och det blir lättare för växterna/krukorna att ta upp vattnet. Kapilärmattor brukar säljas på rulle som man kan klippa till efter de efter odlingstråg man har och odlar i.

I stugan får våra sticklingar och uppgrävda plantor alltid stå på odlingsbrickor. Om vi vattnar däri rejält håller sig plantorna fina trots att vi inte är där på flera dagar / ibland veckor.

Johannes första tråg och brickor

Det har inte alltid varit så lätt under mitt odlarliv att finna bra brickor och tråg som är fyrkantiga och som motsvarar mina behov. De första tråg jag kom i kontakt med var sådana där avlånga och billiga miniväxthus i grön plast med genomskinliga lock. De gröna trågen var rektangulära och kunde svälja många krukor och fungerade både inomhus och i växthuset, de genomskinliga locken hamnade i återvinningen, det blev för varmt med dem på! Nästa behållare som kom in i mitt liv var plastlådorna i kräftförpackningarna. Min pappa brukade alltid ha käftskiva den 14 september varje år. Jag såg alltid fram emot hans kräftkalas då jag skulle kunna få tag på flera kvadratiska odlingstråg och dessutom kunna lägga allt kräftskal i komposten (skaldjurs-rens ger ett bra mineraltillskott).

Idag är det lättare ( än på 1990-talet) att finna olika slags brickor och tråg som är kvadratiska och rektangulära, både små och stora. På flera butiker, både på nätet och på fysiska butiker, kan man finna en hel del olika slags brickor och tråg.

Små odlingsbrickor

Små brickor är väldigt användbara då de får plats lite här och där. De passar ypperligt på bänkar och skänkar, i fönster och lite här och där i trädgården och på lediga platser i växthus. De fungerar också riktigt bra som transporthjälpmedel mellan inomhus och växthus och i cykelvagnen och i bilen. Vi föredrar att ha ett gäng olika storlekar som passar här och där. Då vi odlar på distans och flänger med plantor fram och tillbaka till skogsträdgården, är det ypperligt att ställa en bricka full med växter ovanpå resterande packning i bakluckan. Det gäller att inte tvärnita, det kan bli riktigt skitigt då.

Stora odlingsbrickor

De stora brickorna i kombination med kapilärmattor är fantastiska att använda i stora fönster, odlingsrum, växthus och ute i det fria. Ofta är de gjorda i riktigt hållbar plast så att de håller i många år. De sväljer rejält med fyrkantiga krukor och kombinationen med kapilärmattan gör att bevattningen fungerar riktigt jämt och bra. Det finns flera olika storlekar och därav rymmer de olika mycket vatten. De största brukar kunna svälja 10 liter vatten och dessa är i sig en riktigt bra livförsäkring om man åker bort över en helg. Man kan även ställa ner stora krukor i dessa tråg och på det sättet förvissa sig om att stora plantor överlever.

Avslutningsvis

Ett odlarliv utan odlingsbrickor och tråg skulle vara ett betydligt mer bökigt odlarliv. Så för att ge ett riktigt bra tips till en odlare som hittills inte har införskaffat sig någon form av odlingsbricka – skaffa ett gäng, både små och stora. Det kommer att underlätta en hel del.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *